ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Λαγκάρντ για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Μήνυμα Λαγκάρντ για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων
AP

Οσο ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τη στροφή της σε περιοριστική νομισματική πολιτική με επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά αντιθέτως θα εξακολουθήσει να αυξάνει το κόστος του δανεισμού. Θα διατηρήσει εν ολίγοις τα επιτόκια σε ύψος που θα λειτουργούν περιοριστικά για την οικονομική ανάπτυξη μέχρις ότου υποχωρήσει ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στον στόχο του 2%.

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες από το βήμα του Νταβός η ΕΚΤ διά στόματος της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας με σαφήνεια να εννοηθεί ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ. Μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως «θα παραμείνουμε σε αυτήν την πορεία μέχρις ότου μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως».

Προειδοποίησε επιπλέον τις αγορές ότι κακώς προεξοφλούν ηπιότερη στάση της τράπεζας σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων και τους συνέστησε «να αναθεωρήσουν τη θέση τους». Οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ οδήγησαν το ευρώ σε άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 1,0821 δολ.

Μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης καθώς τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο 9,2% από το 10,1% όπου βρισκόταν τον Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Η κεντρική τράπεζα είπε τον Δεκέμβριο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το 2023 για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, ακόμη και αν παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, πάντως, πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες εντός ΕΚΤ υποστήριξαν πως στελέχη της τράπεζας αρχίζουν να σκέπτονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων μικρότερες από αυτές για τις οποίες έχει προϊδεάσει τις αγορές η κ. Λαγκάρντ. Προσέθεσαν μάλιστα πως μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης δεν έχει ακόμη αποκλειστεί, αλλά αρχίζει να κερδίζει έδαφος η προοπτική να περιοριστεί η τράπεζα σε μια αύξηση μόνον κατά 25 μ.β. στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.