ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη διηπειρωτική πτήση για το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse

Πρώτη διηπειρωτική πτήση για το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse

Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη διηπειρωτική του πτήση.

Μετά από πτήση συνολικά 19 ωρών, το Solar Impulse προσγειώθηκε στο Μαρόκο, με τον κυβερνήτη του Μπερτράντ Πικάρ να βγαίνει χαμογελώντας από το πιλοτήριο.

Το ηλιακό αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Μαδρίτη, χθες στις 05:22 τοπική ώρα (06:22 ώρα Ελλάδας) και προσγειώθηκε στο Ραμπάτ στις 23:30 τοπική ώρα (01:30, ώρα Ελλάδας).

Το σχέδιο για την κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους, ικανού να πετά μόνο με ηλιακή ενέργεια άρχισε το 2003, με 10ετή προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ.

Στην κατασκευή του συμμετείχαν μηχανικοί από την ελβετική εταιρία Schindler και τη βελγική Solvay.

Το αεροπλάνο, κατασκευασμένο από ανθρακονήματα κινείται χάρη σε τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες 10 ίππων, που τροφοδοτούνται από 12.000 ηλιακές κυψέλες. Διαθέτει μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να μπορεί να πετά και στη διάρκεια της νύχτας.

Η πρώτη πτήση του ήταν τον Απρίλιο του 2010.

Με μέση ωριαία ταχύτητα πτήσης τα 70 χλμ., το Solar Impulse δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τα σύγχρονα εμπορικά αεροσκάφη, που μπορούν εύκολα να πετούν με 10πλάσια ταχύτητα και να ολοκληρώνουν την πτήση από την Μαδρίτη στο Ραμπάτ σε λιγότερο από μια ώρα. Οι σχεδιαστές του παραδέχονται ότι θα ήταν τεράστια πρόκληση η ενσωμάτωση ενός αεροσκάφους που κινείται με μικρή ταχύτητα στο διεθνές σύστημα των αερομεταφορών.

Στόχος τους είναι προς το παρόν να καταδείξουν τη δυναμική που έχουν οι αερομεταφορές χωρίς μόλυνση του περιβάλλοντος.