ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάουντερ: Η Ισπανία πρέπει να προσφύγει στο EFSF

Κάουντερ: Η Ισπανία πρέπει να προσφύγει στο EFSF

Ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε ότι η Ισπανία θα πρέπει να προσφύγει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «εξαιτίας των τραπεζών».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών Ενώσεων της Γερμανίας CDU/CSU δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «η Ισπανία θα πρέπει να λάβει μία απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί υπό την προστασία του Ταμείου... εξαιτίας των τραπεζών της».

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι ασκεί πιέσεις προς τη Μαδρίτη, ενώ κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αρνείται προς το παρόν να ζητήσει οικονομική στήριξη, η οποία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που θα τεθούν από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, είναι πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την Ισπανία: έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απευθείας προς το ισπανικό δημόσιο Ταμείο στήριξης του ισπανικού τραπεζικού τομέα (Frob). Σε αντάλλαγμα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αυτή η συμβιβαστική λύση θα είχε πολλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα: θα έδειχνε ότι η ισπανική κρίση είναι διαφορετικής φύσης από την ελληνική κρίση, καθώς η ισπανική κυβέρνηση δεν θα υφίστατο απώλεια μέρους της κυριαρχίας της. Και η Γερμανία θα επέβαλλε τη θέση της, η οποία συνίσταται στη χορήγηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποκλειστικά σε δημόσιους, και όχι σε ιδιωτικούς, θεσμούς.