Στο σφυρί ακίνητα από την ΑΑΔΕ

Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την υγειονομική κρίση ενεργοποιεί τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις από το Eλληνικό Δημόσιο. Ηδη η ΑΑΔΕ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της 24 πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι ξεκινούν από τις 8 Φεβρουαρίου και φθάνουν μέχρι και τον Ιούνιο. 
Στο σφυρί ακίνητα από την ΑΑΔΕ
INTIME
3'

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγράμματα πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο αναμένεται να αυξηθούν καθώς η εφορία, παρά το γεγονός ότι έχει ενημερώσει τους οφειλέτες του Δημοσίου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους με βάση τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα (24 ή 48 δόσεις), έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες κατασχέσεων καθώς αγνόησαν τα ειδοποιητήρια. Συγκεκριμένα, οι έχοντες οφειλές άνω των 500 ευρώ στο Δημόσιο έχουν λάβει e-mail μέσω του αυτόματου συστήματος υπενθύμισης, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οσοι αγνόησαν το μήνυμα, έλαβαν ειδοποίηση για το ότι επίκειται η λήψη μέτρων εις βάρος τους (αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων) και εν συνεχεία εφόσον δεν συμμορφωθούν, η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία έχει διαμορφωθεί πλέον στα 113,11 δισ. ευρώ, οι δε απλήρωτοι φόροι στο 11μηνο του 2022 ανήλθαν σε 6,7 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία διαμορφώθηκε σε 4,2 εκατ. Από αυτούς οι 2.045.763 απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Σημειώνεται ότι η εφορία έχει λάβει αναγκαστικά μέτρα για 1.406.550 (κατασχέσεις λογαριασμών κ.λπ.).

Από τη λίστα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό ενδιαφέρον έχουν οι εξής περιπτώσεις:

  • Oριζόντια ιδιοκτησία 221 τ.μ. στο Ρέθυμνο. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 301.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.
  • Οικόπεδο άρτιο με οικοδομή το οποίο βρίσκεται στην οδό Κύμης (Ν. Ιωνίας Αττικής) με τιμή πρώτης προσφοράς 2,65 εκατ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου 2022.
  • Οικόπεδο 209 τ.μ. άρτιο με οικοδομή στην Καλογρέζα. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 380.000 ευρώ με τον πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου.
  • Επιχειρηματικό γήπεδο με κτιριακό συγκρότημα 4.552 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 471.000 ευρώ και ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου.
  • Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, γήπεδο άρτιο αλλά και ένα δεύτερο μη άρτιο βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Το άρτιο έχει έκταση 35.430 τ.μ., ενώ το δεύτερο 5.000 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό του 1,131 εκατ. ευρώ.

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Πάντως, με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή