ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν έξτρα μπόνους λίγο πριν το Πάσχα - Συνδυασμός με επιταγή ακρίβειας

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν έξτρα μπόνους λίγο πριν το Πάσχα - Συνδυασμός με επιταγή ακρίβειας
In Τime

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα, εν είδει «μπόνους» προσωπικής διαφοράς, στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους

Περίπου σε 140.000 συνταξιούχους εξετάζεται να χορηγηθεί από τον ΕΦΚΑ έξτρα «μπόνους» λίγο πριν από το Πάσχα.

Η κατηγορία των συνταξιούχων που θα το λάβει δεν έχει πάρει καμία αύξηση τον τελευταίο καιρό, δεν έλαβε ούτε την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και δεν ωφελήθηκε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Δηλαδή, το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς δεν προορίζεται για τους 910.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είχαν αυξήσεις, αλλά γι' αυτούς που αποκλείστηκαν και από τις υπόλοιπες παροχές.

Πότε οι αποφάσεις

Η καταβολή νέου εφάπαξ μπόνους για τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν καμία αύξηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ειδικά προβλήματα και αδικίες, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε την Παρασκευή ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, θα εξεταστεί στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός «φωτογράφισε» ως ομάδα στόχο το 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, ή το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων που δεν ωφελήθηκαν από τις συνδυαστικές αυξήσεις.

Η βάση των δικαιούχων θα διευρυνθεί αν ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέψει.

Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς οι ομάδες που αναμένεται να προστεθούν είναι:

  • όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα 2, 3 ευρώ ή κάτω από 10 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 - 1.200 ευρώ), και
  • όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.

Σε συνδυασμό με την επιταγή ακρίβειας

Το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς θα μπορέσει να συνδυαστεί και πώς με την καταβολή της νέας επιταγής ακρίβειας ύψους κοντά στα 300 ευρώ;

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η πληρωμή της επιταγής ακρίβειας να επεκταθεί πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων – στους οποίους θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια – και σε όσους συνταξιούχους με μεσαία ή υψηλότερα εισοδήματα έχουν προσωπική διαφορά και αποκλείστηκαν από τις αυξήσεις.

Έτσι – για παράδειγμα – θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ και συνταξιούχοι με μεσαίες ή υψηλότερες συντάξεις, που δεν θα πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, αλλά δεν πήραν αύξηση από 1/1/2023.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δώρο Πάσχα 300 ευρώ: Πότε θα δοθεί - Αιτήσεις, κριτήρια, δικαιούχοι

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το έκτακτο Δώρο Πάσχα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Συντάξεις: «Παράθυρο» παρέμβασης για την προσωπική διαφορά - Τι δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου

Σχετικές ειδήσεις