ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Εθνική Ασφαλιστική, η European Energy και τα brown assets

Η Εθνική Ασφαλιστική, η European Energy και τα brown assets

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Σε 500 εργαζομένους της Εθνικής Ασφαλιστικής θα απευθυνθεί σήμερα το μεσημέρι ο νέος CEO της εταιρείας Ρόμπερτ Γκούτσι, προκειμένου να τους ενημερώσει για το μέλλον και τις στοχεύσεις του ασφαλιστικού ομίλου. Ο κ. Γκούτσι που αντικατέστησε τον Σταύρο Κωνσταντά από την 1η Ιανουαρίου στο τιμόνι της Εθνικής Ασφαλιστικής, ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος της Uniqa Insurance Group για την Τσεχία και τη Σλοβακία, ενώ στο παρελθόν κατείχε ανώτατους ρόλους στην AXA. Η σημερινή ενημέρωση του Ρόμπερτ Γκούτσι χαιρετίσθηκε από τον Σύλλογο Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της CVC για την ασφαλιστική επιχείρηση.

Η European Energy

Ο δανέζικος Όμιλος της European Energy εμφανίζεται να είναι από τους ευνοημένους της αμφιλεγόμενης υπουργικής απόφασης του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την οποία καταργήθηκαν οι προτεραιότητες στη χορήγηση όρων σύνδεσης από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ στους σταθμούς ΑΠΕ. Φωτοβολταϊκά έργα που είχε αδειοδοτήσει η European Energy το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2022 σε Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα ευνοούνται από τις παραδοχές – περιγραφές της υπουργικής απόφασης. Αθροιστικά μιλάμε για έργα ισχύος 60 MW περίπου. Ο Όμιλος της European Energy δραστηριοποιείται σε 16 χώρες, -από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Αυστραλία-, και από το μέγεθος των έργων που σκοπεύει να αναπτύξει στη χώρα μας είναι προφανές ότι συγκαταλέγει την Ελλάδα στους κεντρικές αγορές-στόχους για τα επόμενα χρόνια. Η European Energy έχει σημαντική παρουσία στα διμερή συμβόλαια (PPAs - PurchasePower Agreements), όπου έχει συνεργασίες με «βαριά ονόματα», όπως στα utility PPAs με τις Axpo, Energi Danmark, E-ON, RWE και στα corporate PPAs με τη Nissan, την Apple και τη Google.

Τα brown assets

Οι δραστηριότητες με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, όπως η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, χαρακτηρίζονται ως «brown assets». Εν μέσω της πανδημίας εμφανίσθηκαν επενδυτικές εταιρείες με στόχευση στα «brown assets» που πρότειναν σε funds και τράπεζες που διέθεταν συμμετοχές ή δάνεια τέτοιων επιχειρήσεων να τα αγοράσουν με κάποιο discount. Λόγω του κύματος του green investing που κυριαρχούσε εκείνη την περίοδο πολλοί κάτοχοι «brown assets» τα πούλησαν, με τη λογική ότι η αξία τους θα μειωνόταν στο μέλλον. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση οδήγησε σε απώλειες όσους πούλησαν τα «brown assets» και σε κέρδη όσους τα αγόρασαν, καθώς οι επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων κατέγραψαν τον τελευταίο έτος εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις. Η εμπειρία αυτή κατέδειξε πως πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη σταδιακής απόσυρσης των τεχνολογιών έντασης άνθρακα όσο και την υποκατάσταση τους με καθαρές τεχνολογίες. Αναφερόμαστε στα «brown assets» διότι επενδυτικές εταιρείες που αγοράζουν τέτοια στοιχεία ενεργητικού έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα.

Η ΕΧΡΟ 2025

Ένα μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό για την προσέλκυση ιαπωνικών επενδύσεων προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ασιατική χώρα. Ο ορίζοντας των ελληνικών σχεδίων είναι το 2025. Βλέπετε το 2025 θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Έκθεση της Οσάκα (ΕΧΡΟ 2025). Στόχος είναι η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΧΡΟ 2025 να συνδυαστεί με τις κατάλληλες παράλληλες δράσεις και να σχεδιαστεί κατά τρόπο που να αποφέρει πρακτικά οφέλη. Στους σχεδιασμούς της οικονομικής μας διπλωματίας είναι η αξιοποίηση της ελληνικής συμμετοχής με ένα υπερσύγχρονο περίπτερο, στο οποίο θα προβάλλονται κλάδοι όπως η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διατροφή, το περιβάλλον, το ελληνικό φάρμακο, κλπ. Στα σχέδια βρίσκεται και το να μεταφερθεί στο διαδίκτυο η ελληνική συμμετοχή, με τη δημιουργία μιας διαδραστικής πύλης του ελληνικού περιπτέρου που θα επεκτείνεται χρονικά πριν και μετά την ΕΧΡΟ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.