ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 7,2% ανήλθε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Eurostat: Στο 7,2% ανήλθε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο
INTIME

Σε υψηλά επίπεδα σταθεροποιείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) διαμορφώθηκε στο 7,2% τον Ιανουάριο. Εναν μήνα πριν ήταν στο 7,6%.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται ότι έχει διαμορφωθεί στο 8,5% τον Ιανουάριο, από 9,2% του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα που κινείται πτωτικά στις χώρες του ευρώ.

Η αύξηση των τιμών βρίσκεται σε πτώση από τότε που κορυφώθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη υποσχεθεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, φοβούμενη ότι χωρίς υψηλότερο κόστος δανεισμού, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εδραιωθεί πάνω από τον στόχο του 2%.

Τιµοκατάλογοι µε µειώσεις τιµών για πρώτη φορά εδώ και πολλούς µήνες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στις αλυσίδες σούπερ µάρκετ, που κυµαίνονται από 5% έως 18%. Βεβαίως, παρά τις µειώσεις αυτές που αποτελούν αναµφίβολα µια θετική εξέλιξη, οι τιµές θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, καθώς τον προηγούµενο χρόνο τα ίδια προϊόντα είχαν ανατιµηθεί κατά 25% έως 35%. Οι µειώσεις αφορούν τόσο επώνυµα όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ πρόκειται για προϊόντα των οποίων η πρώτη ύλη είναι κατά βάσιν εισαγόµενη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα προϊόντα στα οποία το επόµενο διάστηµα αναµένεται να δούµε µειώσεις τιµών είναι το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, 18% και 8% αντιστοίχως. Αφορούν δε µειώσεις κυρίως από προµηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Από προµηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστηµα µειώσεις της τάξης του 8% στα χαρτικά.

Σε ό,τι αφορά τα επώνυµα προϊόντα έχουν σταλεί τιµοκατάλογοι µε µειώσεις σε εισαγόµενα τυροκοµικά, κυρίως κίτρινα τυριά, όπως γκούντα και ένταµ, καθώς και σε λευκά τυριά από εισαγόµενο αγελαδινό γάλα µε τη µείωση τιµής και στις δύο περιπτώσεις να φτάνει το 15%. Μειώσεις τιµών 15% περιλαµβάνουν οι τιµοκατάλογοι και για εισαγόµενα βούτυρα, καθώς και για χοιρινά ολλανδικής προέλευσης µε τη µείωση της τιµής στη δεύτερη περίπτωση να είναι της τάξης του 5%.

Σύµφωνα µε αναλυτές της αγοράς, η µείωση των τιµών στα εισαγόµενα γαλακτοκοµικά και τυροκοµικά προϊόντα οφείλεται κυρίως στην αυξηµένη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία µε τη σειρά της οδήγησε σε αυξηµένη παραγωγή γαλακτοκοµικών και τυροκοµικών προϊόντων και στη δηµιουργία αποθεµάτων.