ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αντίο πυρηνική ενέργεια» λένε 7,23 εκατ. Ιάπωνες

«Αντίο πυρηνική ενέργεια» λένε 7,23 εκατ. Ιάπωνες

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια Ιάπωνες έχουν υπογράψει την σχετική πρωτοβουλία με το οποία λένε «Αντίο πυρηνική ενέργεια».

Την πρωτοβουλία, που ξεκίνησε μετά το φονικό σεισμό και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων διακεκριμένες προσωπικότητες της Ιαπωνίας ενώ έχει ως στόχο να συγκεντρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου 10 εκατομμύρια υπογραφές ως τα μέσα του Ιουλίου.

Οι εμπνευστές της υποστηρίζουν ότι το 80% του ιαπωνικού πληθυσμού δε θέλει την πυρηνική ενέργεια και ότι ακόμα και χωρίς πυρηνικούς σταθμούς, η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες.

Παράλληλα θεωρούν την πυρηνική ενέργεια ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη και δύσκολα ελεγχόμενη μορφή ενέργειας με τις συνέπειές της να μην περιορίζονται μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στους ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή, έχει σταματήσει η λειτουργία και των 50 αντιδραστήρων του αρχιπελάγους εξαιτίας σεισμών ή για λόγους συντήρησης και κανένας δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει χωρίς προηγουμένως να δοκιμαστεί η αντοχή του σε φυσικές καταστροφές και εάν δεν υπάρξει συγκατάθεση από τις γύρω περιοχές.