ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Θα προσλάβουν 80.000 αλλοδαπούς για να καλύψουν τα κενά

Τουρισμός: Θα προσλάβουν 80.000 αλλοδαπούς για να καλύψουν τα κενά
eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Λύσεις για το πρόβλημα με τις κενές θέσεις στον κλάδο του τουρισμού επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας - Ζητά να προσληφθούν 80.000 εργαζόμενους τρίτων χωρών

Με την πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες φέρεται πως επιθυμεί να καλύψει τις κενές θέσεις στον τουρισμό το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι OPEN.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ανοίξει συζήτηση με την ομοσπονδία εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού προκειμένου να συμφωνήσουν 80.000 μετανάστες να μεταβούν στην Ελλάδα και να δουλέψουν στον κλάδο.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο πρόεδρος εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού Γ. Χόντζογλου δήλωσε στο OPEN πως η συγκεκριμένη κίνηση από το υπουργείο «γεννά» μερικά ερωτήματα:

«Μιλάνε για μετακλητούς εργάτες, όπως οι εργάτες γης... Θα έχουν υποχρεωτική στέγαση που στον κλάδο μας, δεν έχουμε ούτε εμείς; Πρέπει υποχρεωτικά η σύμβαση τους να είναι 9μηνη κι ενώ εμείς δουλεύουμε μόλις 4-5 μήνες, στην καλύτερη 6», ανέφερε αρχικά ο κ. Χόντζογλου.

Και συνέχισε: «Με ποιους όρους αμοιβής και εργασίας θα απασχοληθούν; Πως θα ασφαλίζονται;».

Τέλος, ο κ. Χόντζογλου ότι για να λυθεί το πρόβλημα και να κινητοποιηθεί ο κόσμος να εργαστεί στον τουρισμό θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα.

Μάλιστα αναμένεται ότι οι 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού το 2022 , θα διπλασιαστούν και θα γίνουν 100.000 το 2023.