ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ
AP

«Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αποδεικνύουν ότι αυτός λειτουργεί, πλέον, ικανοποιητικά», υποστηρίζει ο Χρ. Σταϊκούρας σε δήλωσή του.

«Η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι ιδιαίτερα σημαντική τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας αυτό το εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε, μόλις, τα 300 εκατ. ευρώ.

Όμως, τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν στοιχείο πανηγυρισμού, αλλά απόδειξη ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι – κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και, δευτερευόντως, οι τράπεζες – διαθέτουμε τη δυναμική να κάνουμε πολύ περισσότερα, αυξάνοντας περαιτέρω το ποσοστό αποδοχής καθώς και το ύψος των ρυθμίσεων που υλοποιούνται», καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία έχουν έως σήμερα υποβληθεί 44.207 αιτήσεις, οι περισσότερες (14.571) στην Αττική. Έχουν ρυθμιστεί όμως μόνο 2.705 υποθέσεις ύψους 510 εκατ. ευρώ (με αρχικές οφειλές 822 εκατ. ευρώ) και 344 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

Στο βασικό σενάριο, στο επόμενο διάστημα αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 344 εκατ. ευρώ αγορούν σε αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης, 719 εκατ. ευρώ σε αιτήσεις που είναι σε στάδιο αξιολόγησης και 464 εκατ. ευρώ σε αιτήσεις που είναι σε αρχικό στάδιο.