ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκάδες δήμοι ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών

Δεκάδες δήμοι ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών
INTIME

Βροχή αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ακόμη και πάνω από 50% δέχεται το υπουργείο Οικονομικών από τους Δήμους όλης της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, 125 Δήμοι είχαν υποβάλλει αίτημα για επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή τους με την προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών να λήγει κανονικά σήμερα.

Στον χορό των ενστάσεων που άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων μπήκαν για τα καλά πολλοί Δήμοι της Αττικής όπως της Γλυφάδας, του Ζωγράφου, της Καλλιθέας, του Αμαρουσίου, του Αγίου Δημητρίου, των Βριλησσίων, της Παλλήνης, του Μοσχάτου - Ταύρου, της Πετρούπολης. Το «κίνημα» των Δήμων κατά των αυξημένων αντικειμενικών αξιών έχει «φουντώσει» και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πάτρα, Καλαμάτα, Ρόδος, Κέρκυρα, Κόρινθος, Σάμος, Κιλκίς, Πύλος, Πύργος περιλαμβάνονται στη λίστα των Δήμων που ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο έχει διαμηνύσει ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς, ενώ δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων.

Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Ετσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών, ενώ αρμόδια στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι Δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγνωρίσει ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.