ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Περισσότερη Ευρώπη» ζήτησε η Μέρκελ

«Περισσότερη Ευρώπη» ζήτησε η Μέρκελ

Για μια «δημοσιονομική ένωση με κοινή δημοσιονομική πολιτική» έκανε λόγο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης με τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Νορβηγίας Ντέιβιντ Κάμερον και Γενς Στόλτεμπεργκ.

«Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια νομισματική ένωση, αλλά και μια δημοσιονομική ένωση, μια κοινή διαμόρφωση δημοσιονομικής πολιτικής», είπε η Μέρκελ ενώ αναφέρθηκε ακόμη και στην προοπτική κοινής εξωτερικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν γίνεται μια χώρα να συγκεντρώνει χρέος και μια άλλη πλεονάσματα ή μια χώρα να ξοδεύει 3% του ΑΕΠ της στην έρευνα και μια άλλη τίποτα απολύτως», δήλωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος περιμένει από εμάς ότι μια μέρα θα έχουμε και κοινή εξωτερική πολιτική».

Ο βρετανός Πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική που ασκεί η κυβέρνησή του στην πρόταση για εισαγωγή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τις συναλλαγές στις χώρες οι οποίες δεν θα επιβάλουν τον φόρο», ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και έκανε λόγο για "διαδικασίες που προκαλούν σύγχυση». Απευθυνόμενη πάντως στους μαθητές, η κυρία Μέρκελ είπε αστειευόμενη: «Ο φίλος μου ο Ντέιβιντ θα έλεγε, "Γερμανία, προχώρα πιο γρήγορα!».