ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

Αυξάνονται τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις
Pixabay

Οι ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις και προσφέρουν νέες αποταμιευτικές λύσεις που υπόσχονται αποδόσεις άνω του 3%.

Η Eurobank ανακοίνωσε δύο προθεσμιακές καταθέσεις, 12 και 24 μηνών, με κλιμακούμενο επιτόκιο έως 2,5% και νέο αμοιβαίο κεφάλαιο 5ετούς διάρκειας με επιδιωκόμενο μέρισμα 3,10%. Η Alpha Bank αύξησε τα επιτόκια του προϊόντος που είχε λανσάρει τον Ιανουάριο, το οποίο, επίσης, στηρίζεται σε κλιμακούμενο επιτόκιο. Αυτή τη φορά το όριο φτάνει μέχρι το 3%. Η Εθνική Τράπεζα ανανέωσε τα επιτόκια για την προθεσμιακή κατάθεση Μηνιαίο που φτάνουν το 1,70%, αλλά με μηνιαίο ανατοκισμό.

Η Eurobank προσφέρει επιτόκιο έως 2% για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1% και 2%, στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο, αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση. Επίσης, προσφέρει επιτόκιο 2,5% σε 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1%, 1,5%, 2% και 2,5%, στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εξάμηνο, αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

Επιπλέον, η Eurobank προσφέρει το αμοιβαίο κεφάλαιο Dis GF Target Maturity ΙΙΙ Ομολογιακό, πενταετούς διάρκειας. Για το 2023 επιδιώκεται διανομή μερίσματος έως 3,10%, πληρωτέο τον Φεβρουάριο του 2024.

Η Alpha Bank με το Alpha Πρόοδος Plus, το οποίο παρέχει τους τόκους ανά τρίμηνο, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού κατάθεσης, αλλά και η ευελιξία για διακοπή, στο τέλος κάθε τριμήνου, χωρίς κόστος. Για 12 μήνες το επιτόκιο φτάνει το 3% ανάλογα με το ποσό. Το μέσο επιτόκιο κυμαίνεται μεταξύ 1,25% και 1,75%. Για 23 μήνες το επιτόκιο φτάνει επίσης το 3%. Το μέσο επιτόκιο κυμαίνεται μεταξύ 1,50% και 2%.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται ύστερα από μεγάλες αλλαγές που είχαν ανακοινώσει οι τράπεζες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Ξεκίνησαν Attica Bank, συνεταιριστικές και Εθνική Τράπεζα, φτάνοντας μέχρι την Πειραιώς και την Alpha Bank τον Ιανουάριο. Οι μικρότερες τράπεζες προχώρησαν σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων, με την Attica Bank να δημιουργεί νέο προϊόν το οποίο ανταμείβει τον καταθέτη με διπλασιασμό των τόκων στη λήξη. Ετσι, ένα επιτόκιο της τάξεως του 0,6% γίνεται 1,20%. Αν μάλιστα συνδυαστεί με συχνότερο ανατοκισμό, η τελική απόδοση αυξάνεται.

Την ίδια περίοδο έρχεται η προθεσμιακή κατάθεση «Μηνιαίο» από την Εθνική Τράπεζα και «Στα Μέτρα Μου» από την Τράπεζα Πειραιώς. Κύρια χαρακτηριστικά, η κλιμακούμενη αύξηση των επιτοκίων για μεγαλύτερα ποσά και για μεγαλύτερες διάρκειες. Στο ίδιο μοντέλο στηρίχθηκαν οι λύσεις από άλλες τράπεζες, όπως Παγκρήτια και Optima, όπου για κάθε μήνα κατάθεσης, το επιτόκιο αυξάνεται.

Τον Ιανουάριο επανέρχεται η Alpha Bank με την προθεσμιακή κατάθεση Πρόοδος Plus, προσφέροντας αυξανόμενο επιτόκιο μέχρι 1,7%, επιβραβεύοντας τον αποταμιευτή που επέλεγε τις μεγαλύτερες διάρκειες. Ταυτόχρονα λανσάρει το Alpha Maturity Ι 2028, ένα ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο, με μέρισμα 3% και με συμμετοχή από 1.000 ευρώ. Σχεδόν ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την επενδυτική της πρόταση μέχρι το 2028 που αφορά επενδύσεις σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, με αποδόσεις 3%.