ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Πληρωμές 3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου

Εφορία: Πληρωμές 3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου
Pixabay

Αγώνα δρόμου για να προλάβουν όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις που «στριμώχνονται» στα τέλη του έτους δίνουν περισσότεροι από 8.500.000 φορολογούμενοι για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα, προσαυξήσεις αλλά και ποινικές κυρώσεις.

Εως τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει οι πολίτες με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα που έχουν επιλέξει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε δόσεις να πληρώσουν την 8η κατά σειρά για να μη θεωρούν εκπρόθεσμοι. Με αυτή θα ολοκληρωθεί η εξόφληση του εν λόγω φόρου.

Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις. Στο τέλος του μήνα λήγει η 10η δόση ΕΝΦΙΑ καθώς η αποπληρωμή του συγκεκριμένου φόρου ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα από τον φόρο εισοδήματος. Συνολικά ο συνολικός λογαριασμός ΕΝΦΙΑ για 6.100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται σε 1,72 δισ. ευρώ και για 71.000 νομικά πρόσωπα 530 εκατ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις όμως δεν τελειώνουν με αυτούς τους δύο φόρους καθώς περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει έως τα τέλη Φεβρουαρίου είτε να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας είτε να καταθέσουν ηλεκτρονικά πινακίδες. Διαφορετικά, το πρόστιμο ανέρχεται στο ισόποσο των τελών.

Το ύψος των τελών κυκλοφορίας παραμένει ίδιο με πέρυσι και τα ειδοποιητήρια για τους κωδικούς ηλεκτρονικής πληρωμής βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην ενότητα myCar. Με τους κωδικούς taxisnet μπορεί κανείς να αντλήσει στοιχεία για την πληρωμή αλλά και για την κατάθεση πινακίδων.

Αν πάλι κάποιος δεν θέλει να εκτυπώσει τα τέλη κυκλοφορίας με τη χρήση κωδικών, μπορεί να το πράξει από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρώντας απλώς τον ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το έτος των τελών κυκλοφορίας, δηλαδή το 2023.