ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζωοτροφές: Σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των ενισχύσεων

Ζωοτροφές
Eurokinissi

ΟΠΕΚΕΠΕ | Αγρότες - Όλες οι ειδήσεις: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων κτηνοτρόφων για τις ενισχύσεις που αφορούν στην αγορά ζωοτροφών όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το ΥΠΑΑΤ έχει ολοκληρώσει ήδη πληρωμή συνολικού ποσού των 85,9 εκατ. ευρώ σε 65.974 κτηνοτρόφους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί και η πίστωση της δεύτερης δόσης η οποία θα φτάσει τα 3,1 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξειδίκευσης των κριτηρίων της πολλαπλής συμμόρφωσης που σχετίζονται μόνο με ευρήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα και συνδέονται κατευθείαν με την επιλεξιμότητα του μέτρου, αλλά και η αξιολόγηση των ενστάσεων, ώστε να ακολουθήσει η συμπληρωματική πληρωμή των δικαιούχων που είναι επιλέξιμοι, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του θεσμικού πλαισίου.

Όπως έγινε γνωστό, ξεχωριστά εξετάζονται οι περιπτώσεις νεοεισερχόμενων.

Όροι επιλεξιμότητας

Όπως αναφέρεται στους όρους επιλεξιμότητας και την εφαρμογή των κριτηρίων της Πρόσκλησης:

  • Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κάτω από 100 αιγοπρόβατα ή 15 βοοειδή πληρώνονται όλες, εφόσον έχουν υποβάλλει ΕΑΕ 2021 και δεν έχουν κυρώσεις από την υποχρέωση τήρησης της πολλαπλής συμμόρφωσης/πρασινίσματος όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.
  • Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα ή 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών, μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00 ευρώ στον εν λόγω τομέα, και συγκεκριμένα θα πρέπει με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου 22:

α) Να έχουν κατά την 31η.3.2022 κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020 τους ΚΑΔ

  • 01.45 Εκτροφή αιγοπροβάτων
  • 01.41 Εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής ή
  • 01.42 Εκτροφή άλλων βοοειδών και βουβαλιών, όπως προκύπτει από την Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3) της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΦΕ),

β) ή να έχουν κατά την 31η.03.2022 κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε3 της οικείας δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (ΦΕ) τον ΚΑΔ «01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες» και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021,

γ) ή να είναι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν. 2859/2001 και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021.

Στη συνέχεια, μετά την πληρωμή των 65.974 δικαιούχων και αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ενστάσεων, θα ακολουθήσει τροποποίηση της σημερινής απόφασης ένταξης για όσους εκ των ενιστάμενων δικαιωθούν, ώστε να ακολουθήσει η συμπληρωματική πληρωμή τους.-