ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια και τον Μάρτιο

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια και τον Μάρτιο
AP

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντησή μας τον Μάρτιο», είπε η Λαγκάρντ στους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο. «Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τη μετέπειτα πορεία της νομισματικής μας πολιτικής», συμπλήρωσε.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, παρά τους τρεις μήνες μετριασμού του πληθωρισμού, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στέλνουν το μήνυμα ότι η μάχη με τις αυξανόμενες τιμές δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Ανησυχούν για τις επίμονες υποκείμενες πιέσεις στις τιμές που θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς για να αντισταθμίσουν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια παρόμοια πρόκληση, φέρνοντας πιο κοντά την προοπτική περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως από την Federal Reserve.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν ότι η προγραμματισμένη αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα είναι απίθανο να είναι η τελευταία σε αυτόν που είναι ήδη ο πιο επιθετικός κύκλος νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία του ιδρύματος.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Γάμπριελ Μακλούφ ήταν ο τελευταίος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που υποστήριξε αυτή τη σκληρή στάση, δηλώνοντας αργά την Τρίτη ότι είναι ανοιχτός στη συνέχιση της λήψης «δυναμικής δράσης».