ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μεθενίτη, πλέον θα υπάρχει υποχρεωτική αιτιολόγηση της μη συναίνεσης από τα funds

Για τα νέα μέτρα στήριξης στην οικονομία αλλά και τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού μίλησε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός, Μάρα Μεθενίτη.

Η ίδια τόνισε ότι το μέτρο αυτό είναι «η λύση στην οποία καταφεύγουν οι περισσότεροι οφειλέτες, είτε έχουν οφειλές μόνο προς το Δημόσιο, είτε έχουν και οφειλές βέβαια προς τράπεζες», τονίζοντας όμως ότι αρκεί να υπάρξει ένας συνδυασμός οφειλών έτσι ώστε να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο.

«Το προηγούμενο διάστημα, μόλις 3.630 περιπτώσεις ήταν αυτές οι οποίες είχαν οριστικοποιηθεί μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. Με τις νέες βελτιώσεις το κυβερνητικό επιτελείο ελπίζει ότι περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να ευνοηθούν από την συγκεκριμένη διαδικασία» σημείωσε η φοροτεχνικός.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μεθενίτη, πλέον θα υπάρχει υποχρεωτική αιτιολόγηση της μη συναίνεσης από τα funds. Μια αλλαγή ιδιαίτερα σημαντική καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε κάποια ανταπόκριση από τα funds και τις τράπεζες και δεν υπήρχε κάποια αιτιολόγηση προς τους οφειλέτες, έτσι ώστε να υπάρχει κάποια βάση για την άρνηση της συναίνεσης.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα πρέπει να αιτιολογείται και να αναρτάται στον ιστότοπο υποχρεωτικά η άρνηση για την συγκεκριμένη ρύθμιση οφειλών είπε και πρόσθεσε ότι σύντομα στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες οι οποίοι μπορούν να έχουν μόνο μια οφειλή σε χρηματοδοτικούς φορείς.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει οφειλή από ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούσε να εντάξει στη συγκεκριμένη διαδικασία, πλέον θα μπορεί. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για ένταξη οφειλών οι οποίες προέρχονται από φορείς που δεν είναι αποκλειστικά του Δημοσίου αλλά εισπράττονται από το Υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτές τις οφειλές εντάσσονται τα χρέη σε δήμους και τελωνεία.