ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Πρωτοφανής επισιτιστική κρίση - Πληροφορίες για ανθρώπους που πεθαίνουν απο την πείνα

Αντιμέτωπη με επιτιστική κρίση η Βόρεια Κορέα
Αντιμέτωπη με επιτιστική κρίση η Βόρεια Κορέα
Α.Ρ

Η Βόρεια Κορέα βιώνει πρωτοφανή επισιτιστική κρίση, προειδοποιούν οι ειδικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν που αυξάνει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αφήνοντας τους πολίτες να πεθαίνουν απο την πείνα

Η χώρα έχει βιώσει πολλές φορές ελλείψεις τροφίμων, αλλά οι έλεγχοι στα σύνορα, οι κακές καιρικές συνθήκες και οι κυρώσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Ανώτατα στελέχη αναμένεται να συναντηθούν στο τέλος Φεβρουαρίου για να συζητήσουν μια «θεμελιώδη αλλαγή» στη γεωργική πολιτική, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι ένα «πολύ σημαντικό και επείγον έργο» εν μέσω «πιεστικών» ζητημάτων γεωργίας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA Watch. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου, καθώς η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να επιδεικνύει στρατιωτική ισχύ.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας φέρεται επίσης να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις τροφίμων και ζήτησε βοήθεια από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). Δορυφορικές εικόνες από τις αρχές της Νότιας Κορέας δείχνουν ότι ο Βορράς παρήγαγε 180.000 τόνους λιγότερα τρόφιμα το 2022 σε σχέση με το 2021.

Τον Ιούνιο, το WFP εξέφρασε ανησυχίες ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή τόσο των χειμερινών όσο και των ανοιξιάτικων καλλιεργειών. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης στο τέλος του περασμένου έτους ότι η χώρα βιώνει τη «δεύτερη χειρότερη» ξηρασία που έχει καταγραφεί

Όπως είχε προβλεφθεί, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν φέτος εν μέσω κακής σοδειάς και οι άνθρωποι στρέφονται σε φθηνές εναλλακτικές λύσεις. Η τιμή του καλαμποκιού έχει αυξηθεί κατά 20% στις αρχές του 2023, με αυξανόμενη ζήτηση για το λιγότερο προτιμώμενο - σε σύγκριση με το ρύζι - αλλά πιο προσιτό βασικό προϊόν, ανέφερε το Rimjin-gang, ένα βορειοκορεατικό περιοδικό με έδρα την Ιαπωνία.

Αν οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερο καλαμπόκι, σημαίνει ότι τα τρόφιμα γενικά γίνονται πιο ακριβά, και τα βασικά τρόφιμα όπως το ρύζι ειδικότερα. Η Βόρεια Κορέα κατατάσσεται ως μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Οι ακριβές μετρήσεις είναι σπάνιες, αλλά η CIA World Factbook εκτιμά ότι το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ήταν περίπου 1.700 δολάρια το 2015.

Η πραγματική κατάσταση και οι αριθμοί είναι ασαφείς, δεδομένης της αδιαφανούς οικονομίας της Βόρειας Κορέας. «Λόγω των αυστηρών μέτρων της Βόρειας Κορέας λόγω Covid-19 για τα αγαθά και τους ανθρώπους, δεν υπάρχει τρόπος για τους ξένους να μπουν στη χώρα και να ελέγξουν μόνοι τους ποια είναι η κατάσταση», δήλωσε ο James Fretwell, αναλυτής της NK News. Αυτά τα μέτρα έχουν επίσης δυσκολέψει τις οργανώσεις εκτός Βόρειας Κορέας να στείλουν βοήθεια σε περιόδους κρίσης, πρόσθεσε. Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης περιορίσει αυστηρά το διασυνοριακό εμπόριο και την κυκλοφορία από τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Σοκίλ Παρκ, διευθυντής στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Liberty στη Βόρεια Κορέα (Link), περιέγραψε την απάντηση του καθεστώτος στην πανδημία ως «ακραία και παρανοϊκή». Ο κ. Παρκ, ο οργανισμός του οποίου βοηθά στην επανεγκατάσταση βορειοκορεατών προσφύγων στη Νότια Κορέα ή στις ΗΠΑ, είπε ότι ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης στον Βορρά μειώνεται από την αρχή της πανδημίας. Ο ίδιος έχει ακούσει πολλές αξιόπιστες αναφορές ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα, είπε ο Παρκ.

Η χώρα έχει επίσης σημαντική μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα - το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα έλαβε 2,3 εκατομμύρια δολάρια από διεθνείς οργανισμούς και άλλους οργανισμούς πέρυσι, από 14 δολάρια m το 2021.

Αν και αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρατεταμένου κλεισίματος των συνόρων, ορισμένοι εργαζόμενοι στην αρωγή είπαν στο BBC ότι οι διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες έχουν ενισχυθεί ως απάντηση στις στρατιωτικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, έχουν επίσης παρεμποδίσει την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών.

Μεγάλο μέρος των δαπανών της Βόρειας Κορέας πηγαίνει στον στρατό, καθώς οι τελευταίοι εκτοξευτές πυραύλων της παρουσιάστηκαν νωρίτερα τον Φεβρουάριο. Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν αριθμό ρεκόρ βαλλιστικών πυραύλων πέρυσι - περισσότερους από 70, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ή ICBM, που μπορούν ενδεχομένως να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

«Το καθεστώς έχει αναγνωρίσει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους απλούς βορειοκορεάτες, αλλά συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στην προπαγάνδα και τη λατρεία για την οικογένεια Κιμ, τις εκτοξεύσεις πυραύλων και τους αυστηρούς ελέγχους στον πληθυσμό», λένε οι αναλυτές.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η κατάσταση στο έδαφος θα επιδεινωθεί περαιτέρω, οδηγώντας σε έναν λιμό τόσο καταστροφικό όσο εκείνος που βίωσε η χώρα στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, γνωστός συχνά στα επίσημα έγγραφα ως «Επίπονη Πορεία». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των θανάτων κυμαίνεται από 600.000 έως ένα εκατομμύριο.

Πηγή: BBC