ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H IDEAL και τα πώματα από «χρυσάφι», τα FSRU και η Ελπίδα του Ομπάμα

H IDEAL και τα πώματα από «χρυσάφι»,  τα FSRU και η Ελπίδα του Ομπάμα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Πώματα από «χρυσάφι»

Μόνοι ο δαιμόνιος Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ο επικεφαλής της IDEAL Holdings που έχει συνδέσει το όνομα του με μεγάλα χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά deals θα μπορούσε να μετατρέψει πώματα σε «χρυσάφι». Το 2022 και εν μέσω πληθωριστικής κρίσης οι δύο βιομηχανικές μονάδες της IDEAL Holdings σε Ελλάδα και Νότιο Αφρική η Astir Vitogiannis και η Coleus Packaging που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων φιαλών και στην εμπορία πωμάτων μεγαλύτερης διαμέτρου για γυάλινα βάζα τροφίμων, κατάφεραν να πετύχουν εκτόξευση τζίρου κατά 55% στα 91,8 εκατ. ευρώ, από 59,3 εκατ. ευρώ το 2021. Το 2022 η Astir και η Coleus είχαν συνολικές πωλήσεις άνω των 15 δισεκατομμυρίων πωμάτων μέγεθος που ξεπέρασε τα 12,5 δισεκατομμύρια πώματα του 2021. Το 97% του κύκλου εργασιών των Astir Vitogiannis και Coleus Packaging προήλθε από πωλήσεις σε χώρες εκτός Ελλάδας. Στους πελάτες τους συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης μπύρας και αναψυκτικών, διεθνώς, όπως οι Amstel, Heineken, Carlsberg, Bud, Distell, Diageo, Beck’s, Stella Artois, Coca-Cola, Pepsi, Schweppes,Tuborg κ.α.. Οι αυξημένες αυτές πωλήσεις οδήγησαν και σε αύξηση κατά 61% των καθαρών κερδών των Astir Vitogiannis και η Coleus Packaging στα 10,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη αυτά συνεισέφεραν κατά 70% στα συνολικά καθαρά κέρδη της IDEAL Holdings για το 2022.

Φορολογικά κίνητρα για τα FSRU

Καθώς η Ελλάδα ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή της ασφάλεια αναπτύσσοντας πλωτούς σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης αερίου (FSRU) σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, τόσο ο ΔΕΣΦΑ όσο και η Gastrade αναζητούν τρόπους ώστε να προσελκύσουν ειδικευμένο προσωπικό για τους πλωτούς αυτούς σταθμούς. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από την κυβέρνηση να δοθούν κίνητρα ικανά να προσελκύσουν το εν λόγω προσωπικό. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία θεσπίζει ένα ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο για όσους ναυτικούς θα εργάζονται στα FSRU. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία ρυθμίζεται το καθεστώς φορολόγησης των αμοιβών των ναυτικών που υπηρετούν σε πλοία τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως τερματικοί σταθμοί παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου και τα οποία χαρακτηρίζονται ως πλωτά ναυπηγήματα. Όπως προβλέπεται, τα εισοδήματα των εν λόγω ναυτικών θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Δεδομένων των μεγάλων αμοιβών που θα λαμβάνουν αυτά τα πληρώματα η αυτοτελής αυτή φορολόγηση είναι ένα σοβαρό κίνητρο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τον Αύγουστο του 2021 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πέτυχε να εντάξει στο ΕΣΠΑ το έργο «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Σχεδίου Βελτίωσης της Οργανωτικής Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς». Χθες ανακοινώθηκε πως το εν λόγω έργο δημοσίας δαπάνης 1,1 εκατ. ευρώ που αποσκοπεί στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αναβάθμιση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των εξωστρεφών υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα επεκταθεί τελικά έως το τέλος του 2023. Ο λόγος; Ο επιπλέον χρόνος που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και για να διεκπεραιωθούν όλες οι διαχειριστικές ενέργειες. Τι θα ακολουθήσει της ολοκλήρωσης του έργου; Η διαμόρφωση της νομοθετικής βάσης για την υλοποίηση και επιτυχή υιοθέτηση των προτάσεων αναδιοργάνωσης του φορέα και η δημιουργία των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων για την υποστήριξη του βελτιωμένου επιχειρησιακού μοντέλου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Political icon

Επτά χρόνια μετά ο Μπαράκ Ομπάμα επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) , προκειμένου να συμμετάσχει τον Ιούνιο στο SNF Nostos Conference. Η χθεσινή προαναγγελία της άφιξης Ομπάμα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλύφθηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ, καθώς ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι για πολλούς political icon. Ο Ομπάμα θα συζητήσει με τους λοιπούς μετέχοντες στο συνέδριο τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατικής κουλτούρας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών. Ωστόσο, αυτό που έχει πρόσθετο ενδιαφέρον είναι πως παράλληλα με τις εργασίες του SNF Nostos Conference ο Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει τις ίδιες ημέρες στην Αθήνα το συνέδριο του Obama Foundation Leaders.

Η Ελπίδα του Μπαράκ

Στους 105 Obama Leaders που θα μετάσχουν στο συνέδριο του Obama Foundation Leaders συγκαταλέγεσαι και η Ελληνίδα Ελπίδα Κόκκοτα. Πρόκειται για την ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mexoxo, ο οποίος έχει ως στόχο την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η Mexoxo δημιουργήθηκε το 2013 με σκοπό να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να διασυνδέσει γυναίκες ανά τον κόσμο ώστε να βιώσουν κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη. Μέχρι και σήμερα έχει στηρίξει πάνω από 30.000 γυναίκες σε περισσότερες από 40 χώρες. Η δραστηριότητα της κ. Κόκκοτα έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και έτσι βρέθηκε να συγκαταλέγεται στους 105 Obama Leaders.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.