ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Όλα τα ένσημα σε μία εφαρμογή - Χρόνος ασφάλισης, εισφορές και πιθανό ύψος σύνταξης

ΕΦΚΑ: Όλα τα ένσημα σε μία εφαρμογή - Χρόνος ασφάλισης, εισφορές και πιθανό ύψος σύνταξης
INTIME

Εικόνα του ασφαλιστικού βίου τους, δηλαδή του χρόνου ασφάλισης, των εισφορών που έχουν ήδη καταβάλει αλλά και του πιθανού ύψους της σύνταξής τους θα αποκτήσουν οι ασφαλισμένοι. Αυτό προβλέπει το σχέδιο ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ.

Η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ θα αλλάξει τη ζωή των ασφαλισμένων, αφού μαζί με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια «αξονική τομογραφία» της λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Ετσι θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και το κράτος να γίνει περισσότερο υπόλογο προς τους πολίτες.

Η διαδικασία ψηφιοποίησης όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ αλλά και η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος βρίσκονται στην τελική ευθεία, με στόχο οι 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως επίσης και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του ΕΦΚΑ. Οπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται λίγο προ της ολοκλήρωσής τους.

Μια αντίστοιχη διαδικασία –σαφώς πιο εύκολη στην εφαρμογή, καθώς πρόκειται για νεοσύστατο φορέα– «τρέχει» στο ΤΕΚΑ, και μάλιστα, πλέον, είναι διαθέσιμη για το σύνολο των εργαζομένων, μισθωτών και μη. Πρόκειται για την εφαρμογή myTEKA, που δίνει πρόσβαση στην πραγματική εικόνα του ατομικού κουμπαρά κάθε ασφαλισμένου.

Ειδικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myteka.gov.gr, παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση και με το πάτημα ενός κουμπιού οι 165.000 ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ ενημερώνονται με μια ματιά και το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους ή/και τον εργοδότη τους, ενώ με την πάροδο των ετών θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο το ιστορικό των εισφορών τους, την κίνηση του ατομικού τους λογαριασμού, καθώς και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Στην πράξη, με τη διάθεση του myTEKA, παρέχεται στους ασφαλισμένους ένα εργαλείο ενημέρωσης και ταυτόχρονα αξιολόγησης και ελέγχου, που προσφέρει, με απόλυτη διαφάνεια, εποπτεία της μελλοντικής τους σύνταξης, διασφαλίζοντας τα οφέλη των ασφαλισμένων και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.