ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ναρκοπέδιο η ελληνική οικονομία

Σε ναρκοπέδιο η ελληνική οικονομία

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η Ελληνική οικονομία, ενώ τα άδεια ταμεία απειλούν τις πληρωμές περίπου 1 δισ. ευρώ, αμέσως μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, η ρευστότητα των κρατικών ταμείων θα έχει εξαντληθεί το διάστημα μετά τις 17 Ιουνίου, ενώ οι προσπάθειες «σκοντάφτουν» στην προεκλογική περίοδο και στη δυσκολία ως προς την είσπραξη των φόρων.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει τα ταμειακά διαθέσιμα μέσω του παγώματος των πληρωμών. Την ίδια ώρα, η τρόικα αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών και έχει παγώσει τόσο τις επισκέψεις των ελεγκτών, όσο και τις πληρωμές προς τη χώρα μας.

Η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει προσωρινά χρήματα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, ένα ζήτημα το οποίο διαπραγματεύεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς με τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών.

Τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μειωθούν μέχρι και σε αρνητικό επίπεδο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Από τα τέλη του Ιουνίου, το Δημόσιο εξαρτάται πλήρως από τη χρηματοδότηση των δανειστών, η οποία θα δοθεί μετά την αξιολόγηση των ελεγκτών της τρόικας.

Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει σε περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, έναντι αυτών που έχει προγραμματίσει. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, λόγω και του αντίκτυπου που θα έχει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.