ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλληνες, Ιταλοί και Ισπανοί οι νέοι μετανάστες στη Γερμανία

Έλληνες, Ιταλοί και Ισπανοί οι νέοι μετανάστες στη Γερμανία

Η Γερμανία παραμένει ελκυστικός προορισμός για αναζήτηση εργασίας, κυρίως για τους πολίτες των χωρών της νότιας Ευρώπης.

Σύμφωνα με έκθεση της Μπούντεσμπανκ, υπολογίζεται ότι μέσα στο 2012 θα φτάσουν συνολικά στη Γερμανία περίπου 220.000 μετανάστες, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα μειωθεί λίγο, στους 180.000. Η κύρια προέλευση των μεταναστών είναι από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δη από τον ευρωπαϊκό νότο, όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι εξαιρετικά υψηλά.

Η υψηλότερη προσέλευση μεταναστών από το 1996 στη Γερμανία σημειώθηκε το περασμένο έτος, με 280.000 μετανάστες.

Οι άνεργοι νέοι από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία μπορούν να χρησιμεύσουν στις γερμανικές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν ειδικευμένο προσωπικό εν μέσω οικονομικής ανάπτυξης και πληθυσμού που γερνά. Επίσης, οι Γερμανοί επιχειρηματίες θέλουν να αποφύγουν τις έντονες πιέσεις που δέχονται από τα εργατικά συνδικάτα για να δώσουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς οι οποίοι έχουν παραμείνει παγωμένοι την τελευταία δεκαετία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», ότι η οικονομία της χώρας θα πρέπει να παραμείνει σε καλή κατάσταση, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει τους νέους εργαζόμενους που καταφθάνουν. Η πρόβλεψη για το 2013 είναι ότι η ανεργία θα μειωθεί σε ποσοστό ρεκόρ: από 5,9% το 2011 σε 5,4% το 2013. Επίσης αναμένει ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας να αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα φέτος και 1,6% το 2013.

Αστερίσκος στις παραπάνω προβλέψεις είναι η «εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα και το ρίσκο» λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη.