ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη το 2022 ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη το 2022 ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ
INTIME

Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά το 2022, επιτυγχάνοντας επιδόσεις πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το κυριότερο, εκτός από τον τουρισμό, οι επενδύσεις κινήθηκαν ικανοποιητικά, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέο ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2022.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους Εθνικούς Λογαριασμούς για το σύνολο του 2022 θα ανακοινώσει σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η μεταβολή του ΑΕΠ εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 5,6%, παρά την απογοητευτική επίδοση του τρίτου τριμήνου.

Για το 2023, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει –βάσει του προϋπολογισμού– ανάπτυξη 1,6%, η δε Κομισιόν 1%. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές –πλην κάποιων οίκων– δεν προβλέπουν ύφεση, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη αναμένεται στασιμότητα (0,3% κατά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν). Μάλιστα, η Κομισιόν προβλέπει το 2024 ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα.

Το 2022, πάντως, αφήνει θετικό αποτύπωμα, ενώ το 2023, με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και του ΕΣΠΑ, προβλέπεται να γίνει ένα επενδυτικό άλμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν φέτος κατά 15,5%, έναντι 10% το 2022. Ειδικά οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ.

Η επαλήθευση, όμως, της πρόβλεψης αυτής για τις επενδύσεις θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εκλογική χρονιά.

Τέλος, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης του 2022 εξασφαλίστηκε με υψηλό κόστος, καθώς τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ήταν από τα δαπανηρότερα στην ΕΕ (καθαρό δημοσιονομικό κόστος πάνω από 2% του ΑΕΠ), παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα.