ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακούφιση στις αγορές μετά τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών

Ανακούφιση στις αγορές μετά τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών

Με ανοδικές τάσεις υποδέχτηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια το ευρωπαϊκό σχέδιο παρέμβασης υπέρ των ισπανικών τραπεζών.

Το δάνειο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, που τίθεται από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης στη διάθεση των Ισπανών, προς το παρόν φαίνεται ότι καθησύχασε τις αγορές.

Το ευρώ έφθασε το πρωί στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,2630 δολάρια, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στα 1,2601 δολάρια, αλλά παραμένει πολύ υψηλότερα από την Παρασκευή, όταν διαμορφώθηκε στα 1,2516 δολάρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 1,69%, με ιδιαίτερα μεγάλη άνοδο (πάνω από 2%) να σημειώνουν τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. Τα ασιατικά χρηματιστήρια σημειώνουν, επίσης, μεγάλη άνοδο κατά 1,9% , ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών FTSE κερδίζει 1,1%.

Η διάσωση των ισπανικών τραπεζών βοήθησε και τα ισπανικά κρατικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων υποχώρησε κατά 11 μονάδες βάσης, αλλά παραμένει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 6,10%, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times. Αντίθετα, αυξήθηκε η απόδοση για τους κρατικούς τίτλους που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως τα 10ετή γερμανικά ομόλογα που είδαν την απόδοσή τους να αυξάνεται κατά 7 μ.β. στο 1,38% και τα αντίστοιχα αμερικανικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων αυξήθηκε κατά 6 μ.β. στο 1,69%.

Παράλληλα, το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Ραχόι θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως και το πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους της, ύψους 86 δισ. ευρώ για το 2012.

Ωστόσο, στον ευρωπαϊκό Τύπο διατυπώνονται και αμφισβητήσεις περί της αποτελεσματικότητας του σχεδίου. «Άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει η βοήθεια, το ακριβές ύψος του ποσού, (...) από ποιο μηχανισμό θα καλυφθεί,(....) γιατί δεν συμμετέχει το ΔΝΤ. Αλλά αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι σωτήρες. Θέλουν να ηρεμήσουν τις αγορές και όχι να βοηθήσουν τους ανθρώπους», αναφέρει ενδεικτικά η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung».

Επίσης, το περιοδικό «Spiegel» σημειώνει ότι τώρα έρχεται στο επίκεντρο η Ιταλία.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Διάσωση χωρίς εξευτελισμό