ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα ελβετικό ρολόι καλύτερη επένδυση από αγορά μετοχών του S&P 500

Ένα ελβετικό ρολόι καλύτερη επένδυση από αγορά μετοχών του S&P 500
AP

Αντί να επενδύσετε σε μετοχές, προτιμήστε ένα πανάκριβο μεταχειρισμένο ρολόι. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα συγκρίσιμα μεγέθη των αποδόσεων. Οπως αναφέρει το Bloomberg oι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet κατά μέσο όρο αυξήθηκαν 20% ετησίως από τα μέσα του 2018. Μάλιστα, αυτή η άνοδος τα ανέδειξε σε μια επένδυση που δίνει αποδόσεις καλύτερες από εκείνες του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 στην αμερικανική αγορά.

Συγκεκριμένα, ο S&P 500 αποφέρει κατά μέσο όρο ετήσιες αποδόσεις 8% από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2023, ενώ ένα καλάθι μεταχειρισμένων ρολογιών από κορυφαίες ελβετικές μάρκες εμφάνισε υπερδιπλάσια άνοδο τιμών, σύμφωνα με έκθεση της Boston Consulting Group και της Watch Box, ενός εμπόρου της δευτερογενούς αγοράς.

Οι υπεραποδόσεις αυτές καταγράφονται, παρότι οι τιμές ορισμένων μεταχειρισμένων μοντέλων, όπως των Daytona της Rolex, Nautilus της Patek Philippe και Royal Oaks της Audemars Piguet, μειώθηκαν έως και κατά το 1/3 από τότε που η αγορά έφθασε στο ύψιστο σημείο της το πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως σημειώνει το Bloomberg. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, τα πολυτελή ρολόγια μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική επένδυση έναντι των μετοχών, των ομολόγων, των έργων τέχνης ή των συλλεκτικών κρασιών.

Ωστόσο, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου οι μετοχές υπεραποδίδουν έναντι της αγοράς των πολυτελών ρολογιών. Από το 2012 έως το 2023 ο S&P 500 εμφανίζει ετήσιο ρυθμό αύξησης 12%, ενώ τα ρολόγια μόλις 7%. Αξίζει να αναφερθεί πως το ράλι των τιμών στη δευτερογενή αγορά για τα ακριβά ρολόγια επιταχύνθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μιλένιαλ και οι ανήκοντες στη Γενιά Ζ, παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο σπίτι, χωρίς πολλές διεξόδους να ξοδέψουν τα χρήματά τους. Εξ ου και ανακάλυψαν ένα νέο, ακριβό χόμπι. Πολλοί άρχισαν να συλλέγουν ελβετικά ρολόγια. Στην ίδια περίοδο φάνηκε, επίσης, ότι οι αυξομειώσεις στις τιμές των κρυπτογραφημένων νομισμάτων επηρεάζουν πλέον και τις τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τα στοιχεία δείχνουν ότι στην αγορά μεταχειρισμένων για τα πολυτελή ρολόγια έχει εισέλθει ένα νέο κοινό. Πάνω από το 60% των συναλλαγών γίνονται ηλεκτρονικά, όταν στα καινούργια ρολόγια το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 15%. Κι επιπλέον, ενώ οι άνδρες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειονότητα των αγοραστών, ο αριθμός των γυναικών και των νεότερων συλλεκτών αυξάνεται ραγδαία.