Κατώτατος μισθός: Πότε ανακοινώνεται η αύξηση - Το επικρατέστερο σενάριο

Πώς θα διαμορφωθούν οι κατώτατοι μισθοί - Όλες οι πληροφορίες για το ποια επιδόματα θα συμπαρασύρει 

Κατώτατος μισθός: Πότε ανακοινώνεται η αύξηση - Το επικρατέστερο σενάριο
EUROKINISSI
3'

Η ανακοίνωση για το νέο κατώτατο μισθό αναμένεται προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και η αλλαγή στην ημερομηνία οφείλεται στο θανατηφόρο δυστύχημα των Τεμπών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν για προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να παραδοθεί η εισήγηση για το ύψος της αύξησης. Επειδή δεν θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, οι υπογραφές των υπουργών θα συγκεντρωθούν δια περιφοράς.

Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι βασικής σημασίας καθώς μέχρι την 1η Απριλίου που θα εφαρμοστεί ο νέος μισθός, θα πρέπει και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να έχουν προσαρμόσουν τα συστήματά τους.

Το επικρατέστερο σενάριο

Ο νέος μισθός, από 713 που είναι σήμερα, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 760 και 780 ευρώ.

Άρα, το ποσοστό της αύξησης θα είναι 7,50% έως 7,75%, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και το 9%-9,6%. Τι σημαίνει αυτό; Mε βάση τα σενάρια ο νέος κατώτατος μισθός, που σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, θα αυξηθεί στα 768 ευρώ (7,75% αύξηση) η 780 ευρώ (9% αύξηση). Οπότε, η αύξηση θα είναι από 40 – 70 ευρώ, μικτά.

Άνοδος και στα επιδόματα

Με την αύξηση που θα πάρει ο κατώτατος μισθός θα ανέβει το επίδομα ανεργίας, αλλά και μια σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το ημερήσιο επίδομα είναι σήμερα στα 17,51 ευρώ και στα 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Άρα, με την αύξηση της τάξεως του 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Άλλα επιδόματα που θα επηρεάσει η αύξηση του κατώτατου μισθού:

*Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

*Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

*Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.

*Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.

*Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.

*Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.

*Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)

*Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

*Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

*Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής Άσκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Η εξέλιξη του κατώτατου μισθού από το 2000 έως σήμερα

Κατώτατος μισθός: Τα επιδόματα που θα συμπαρασύρει η αύξηση

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από την 1η Απριλίου - Στα 767 ευρώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
15:24ME TO N & ME TO Σ

Ρε άντε… δεξιωθείτε!