ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Η περίπτωση της First Republic Bank

Μεγάλες απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Η περίπτωση της First Republic Bank
AP

Αν και οι καταθέσεις όλων των πελατών της Silicon Valley Bank και της Signature Bank είναι ασφαλείς, όπως διαβεβαίωσαν με κοινή τους ανακοίνωση η Fed, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), ωστόσο οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν σταμάτησαν. 

Η γενική αναταραχή την οποία έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνέχισε να διασπείρεται ευρύτερα τη Δευτέρα, με την αμερικανική First Republic Bank να βλέπει τη μετοχή της να καταβαραθρώνεται κατά 67% με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, παρά τις προσπάθειες της διοίκησής της να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Οι συναλλαγές που αφορούν τη μετοχή διεκόπησαν μετά τη δραματική πτώση της τιμής της, η οποία επιταχύνθηκε παρά την ανακοίνωση της τράπεζας, αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι διέθετε άνω των 70 δισ. δολ. μη χρησιμοποιούμενο ρευστό προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της μέσω συμφωνιών, μεταξύ άλλων, με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve και με τη JPMorgan Chase.

"Η πρόσθετη δυνατότητα δανεισμού από τη Federal Reserve, η συνεχιζόμενη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του καταφυγίου Federal Home Loan Bank, καθώς και η δυνατότητα για πρόσθετη άντληση πόρων από τη JPMorgan Chase αυξάνει, διαφοροποιεί και ισχυροποιεί περαιτέρω το προφίλ ρευστότητας της First Republic", σημείωσε η τράπεζα.

Οι διαβεβαιώσεις, ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που καταφεύγουν σε μεγάλο βαθμό σε αμερικανικό και γερμανικό κρατικό χρέος για ασφάλεια, καθώς σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων φοβούνται την αποκάλυψη "κρυμμένων" κινδύνων και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ακόμη περισσότερη ρευστότητα είναι διαθέσιμη μέσω του νέου δανειακού μηχανισμού της Fed, συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή της η First Republic.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν πάνω από 12% και βρέθηκαν κάτω από τα 2,20 ελβετικά φράγκα νωρίτερα σήμερα, ένα νέο χαμηλό μετά τα 2,41 φράγκα της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή ο κόστος ασφάλισης των ομολόγων της ελβετικής τράπεζας έναντι χρεοκοπίας εκτινάχθηκε επίσης σήμερα το πρωί.

Είναι ένα μόνο δείγμα των χτυπημάτων που δέχτηκαν οι τρα τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη. Βρέθηκαν να χάνουν έως και 5,9%, η χειρότερη επίδοση από τις 4 Μαρτίου του 2022 όταν υποχώρησαν 6,6% εν μέσω ανησυχιών για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Έτσι, η HSBC, παρά την εξαγορά της βρετανικής θυγατρικής της SVB υποχώρησε 3,5%, ενώ η γερμανική Commerzbank βρέθηκε να χάνει 12%. Οι συναλλαγές σε μετοχές της ιταλικής τράπεζας Unicredit διακόπηκαν για λίγο σήμερα το πρωί, αφού υποχώρησαν κατά 5% στο Μιλάνο στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Στη συνέχεια, όμως, οι συναλλαγές ξανάρχισαν και η Unicredit χάνει σχεδόν 8%.