ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: Καταβάλλονται οι προκαταβολές ύψους 65 εκατ. ευρώ σε 37.500 δικαιούχους

Συντάξεις
Eurokinissi

Οι 37.500 δικαιούχοι έρχονται να προστεθούν στους επιπλέον 43.000 ασφαλισμένους που η επικουρική σύνταξή τους εκδόθηκε το πρώτο δίμηνο του 2023

Καταβάλλεται σήμερα, 14 Μαρτίου 2023, με εμβόλιμη πληρωμή, η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, σε 37.500 δικαιούχους, έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Οι 37.500 δικαιούχοι έρχονται να προστεθούν στους επιπλέον 43.000 ασφαλισμένους που η επικουρική σύνταξή τους εκδόθηκε το πρώτο δίμηνο του 2023 και η πλειονότητά τους θα δει χρήματα στους λογαριασμούς τους στα τέλη του μήνα μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις, ωφελούνται πάνω από 80.000 ασφαλισμένοι και αντιμετωπίζεται στην πράξη και το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, είναι το επόμενο βήμα, μετά την αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος του ΕΦΚΑ, που ήταν η έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, με 510.000 απονομές μέσα σε 24 μήνες και δραστική μείωση του χρόνου απονομής από 19 μήνες το 2019 σε μόλις 60 ημέρες κατά μέσο όρο σήμερα.

Παράλληλα, από σήμερα το απόγευμα, τίθεται σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία (www.efka.gov.gr/prokatavoliepik) στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου οι ασφαλισμένοι που δεν έλαβαν για οποιονδήποτε λόγο την προκαταβολή μπορούν να ενημερωθούν για τον ακριβή λόγο της μη καταβολής.

Η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης θεσπίστηκε, πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η επικουρική σύνταξή τους και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • έχει εκδοθεί ήδη η κύρια σύνταξή τους,
  • έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης και
  • η αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης έχει υποβληθεί, πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Τις παραπάνω προϋποθέσεις πληρούσαν συνολικά 37.500 ασφαλισμένοι.

Το 50% των δικαιούχων αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν, πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021 και το υπόλοιπο 50% αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2022.

Οι ασφαλισμένοι που δεν πληρούσαν σωρευτικά τις παραπάνω προϋποθέσεις ή παρουσίασαν άλλα νομικά ή τεχνικά κωλύματα ανέρχονται σε περίπου 7.200 και επιμερίζονται στις εξής κατηγορίες:

  • 4.800 ασφαλισμένοι που δεν συμπληρώνουν τα 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή δεν υποβλήθηκε το αίτημα λήψης επικουρικής σύνταξης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023,
  • 790 ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές άνω των ορίων, που δεν έχουν τακτοποιηθεί,
  • 750 ασφαλισμένοι με δηλωμένα λάθος στοιχεία ταυτοπροσωπίας ή λάθος ΙΒΑΝ,
  • 750 ασφαλισμένοι για τους οποίους το επικουρικό τους εκδίδεται από τα επαγγελματικά τους Ταμεία και από τον ΕΦΚΑ λαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος από αυτό (επαγγελματικά Ταμεία τροφίμων, φαρμακοϋπαλλήλων, πετρελαιοειδών και ασφαλιστών).
  • 175 ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο έκδοσης της επικουρικής τους και θα πληρωθούν στα τέλη Απριλίου την οριστική σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Η προκαταβολή ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης, εφόσον πρόκειται για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις, λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη, λόγω θανάτου.

Έτσι, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη, λόγω γήρατος, θα εισπράξει εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023, εκδόθηκαν οριστικά 43.000 επικουρικές συντάξεις σε σύνολο 80.000, που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Με άλλα λόγια, εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του "στοκ" ληξιπρόθεσμων επικουρικών, με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης, που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι 26.000 ασφαλισμένοι από τους παραπάνω πρόκειται να πληρωθούν την οριστική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά στα τέλη Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι 17.000 έχουν ήδη πληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η σημαντική αυτή μείωση των εκκρεμοτήτων είναι το αποτέλεσμα του διπλασιασμού των ρυθμών απονομής σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, γεγονός που οφείλεται σε μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ (εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ψηφιακών εργαλείων, μαζική ανάληψη φακέλων ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων από τους εισηγητές που, μέχρι πρότινος, εξέδιδαν κύριες συντάξεις, θέση σε λειτουργία ειδικού Πύργου Ελέγχου και για τις επικουρικές συντάξεις κ.ά.).

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Όπως είχαμε δεσμευτεί, μετά την επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων, αντιμετωπίζουμε τώρα και αντίστοιχο ζήτημα των επικουρικών. Ξεκινώντας την προσπάθεια, εκδώσαμε πάνω από μισό εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις μέσα σε δύο χρόνια και πετύχαμε στην Ελλάδα οι συντάξεις να εκδίδονται μεσοσταθμικά νωρίτερα από τη Γερμανία (στην Ελλάδα 60 ημέρες, στη Γερμανία 74 ημέρες). Συνεχίζοντας τώρα με τις επικουρικές συντάξεις, πετύχαμε, μέσα σε δύο μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο), να εκδοθούν πάνω από τις μισές επικουρικές, για τις οποίες είχε εκδοθεί η κύρια σύνταξη και, σήμερα, με την προκαταβολή στους υπόλοιπους συνταξιούχους, αντιμετωπίζουμε με έναν ουσιαστικό και άμεσο τρόπο μία εκκρεμότητα, η οποία έπρεπε οπωσδήποτε να κλείσει. Συνολικά, πάνω από 80.000 ασφαλισμένοι ωφελούνται από τις παρεμβάσεις μας στις επικουρικές συντάξεις. Συνεχίζουμε με σύστημα και πείσμα την προσπάθεια για έναν ΕΦΚΑ που εξυπηρετεί ολοένα και καλύτερα τους Έλληνες πολίτες».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, υπογράμμισε: «Η θέσπιση της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης, σε συνδυασμό με τη σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών απονομής, φέρνει ακόμη πιο κοντά την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος του εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Πλέον, οι πραγματικές εκκρεμότητες μειώνονται με διπλάσιους ρυθμούς απ' ό,τι στο παρελθόν. Καθημερινά, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κλείνουν εκκρεμότητες από το παρελθόν και καθιστούν ακόμη πιο ισχυρό τον νέο μηχανισμό έκδοσης συντάξεων».