ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδική εκτίναξη στα χρηματιστήρια μετά την παροχή στήριξης στην Credit Suisse

Ανοδική εκτίναξη στα χρηματιστήρια μετά την παροχή στήριξης στην Credit Suisse
ΑΠΕ - ΜΠΕ/EPA

Άνοδο κατέγραψαν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τους χθεσινούς κλυδωνισμούς στις αγορές λόγω της Credit Suisse. Oι επενδυτές πήραν «ανάσα» μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι παράσχει ένα σωσίβιο ρευστότητας στην Credit Suisse.

Ανοδικά κινείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ευθυγραμμιζόμενη με την αντίδραση στις ευρωπαϊκές που ακολουθεί την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να δώσει χείρα βοηθείας στην Credit Suisse.

Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑΑ κινείται στις 1.044 μονάδες με τον τραπεζικό να ανεβαίνει άνω του 4% καλύπτοντας ένα μέρος από τις χθεσινές απώλειες.

Το Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,49%, η Φρανκφούρτη σημείωσε άλμα 1,52% και το Λονδίνο ήταν ενισχυμένο κατά 1,40%, ύστερα από τη βουτιά άνω του 3% που σημείωσαν χθες, Τετάρτη.

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η μετοχή της Credit Suisse, σημειώνοντας άλμα 40%, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας ότι θα της παράσχει ρευστότητα 50 δισ. ελβετικών φράγκων.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,39% και διαμορφώνεται στα 1,0626 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 141,0970 γεν, στο 0,8781 με τη στερλίνα και στο 0,9824 με το ελβετικό φράγκο.Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,37% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 132,8620 γεν.Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,34% και διαμορφώνεται στα 1,2094 δολάρια.