ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα κάγκελα οι δανειολήπτες με τις αυξήσεις στα επιτόκια - Τρόμος για νέα γενιά «κόκκινων δανείων»

Στα κάγκελα οι δανειολήπτες με τις αυξήσεις στα επιτόκια - Τρόμος για νέα γενιά «κόκκινων δανείων»
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Η απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση στα επιτόκια, εκτινάσσει τις δόσεις των δανείων με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς ελλοχεύει κίνδυνος να αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο και στα ελληνικά νοικοκυριά. Ειδικότερα σε όσα έχουν δάνεια, τα οποία πασχίζουν με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσουν παρά τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια. Η απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση, προκαλεί έντονη ανησυχία στους δανειολήπτες, ειδικότερα σε όσους έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Υπολογίζεται πως τα δάνεια αυτά θα αυξηθούν κατά 27%, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν σημαντικά οι μηνιαίες δόσεις και για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ήδη το τελευταίο 12μηνο έχουν γίνει πέντε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να είναι στα… κάγκελα καθώς πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων», τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε κύμα πλειστηριασμών μετά την απελευθέρωσή τους και για τις πρώτες κατοικίες.

Στην πρωινή εκπομπή του Mega, μάλιστα, προβλήθηκαν και παραδείγματα των τρομακτικών αυξήσεων στις δόσεις των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως το παρακάτω:

Στεγαστικό δάνειο 100.000 € (κυμαινόμενο)

Διάρκεια εξόφλησης: 20 έτη

Δόση Ιούνιος 2022: 560 €

Τέλη Ιανουαρίου 2023: 667 €

Δόση Φεβρουαρίου: 695 €

Νέα δόση Μαρτίου: 720 €

Συνολική μηνιαία αύξηση: 160 €

Ετήσια επιπλέον επιβάρυνση: 1.920 €

Υπερκαλύπτει την ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού (1.669 € καθαρά)

Με νέα μελλοντική αύξηση: Δόση 782,5 €

Ετήσια επιπλέον επιβάρυνση: 2.670 €