ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SOS από αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες, ζητούν στήριξη

SOS από αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες, ζητούν στήριξη

Ο περιφερειακός τραπεζικός τομέας στις Ηνωμένες Πολιτείες πλήττεται από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank

Στήριξη από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ζήτησε ένας συνασπισμός αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους. Τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα ζητούν επέκταση της κρατικής ασφάλισης της FDIC σε όλες τις καταθέσεις για την επόμενη διετία, τονίζοντας ότι η εγγύηση απαιτείται για να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg, ο συνασπισμός των περιφερειακών τραπεζών σε επιστολή του προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές αναφέρει πως μια τέτοια κίνηση θα βάλει φρένο στη φυγή των καταθέσεων από τις μικρότερες τράπεζες, θα προσφέρει στήριγμα στον τραπεζικό τομέα και θα περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες να υπάρξουν και οι άλλες χρεοκοπίες περιφερειακών τραπεζών.

Ο περιφερειακός τραπεζικός τομέας στις Ηνωμένες Πολιτείες πλήττεται από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, η οποία είχε
ως αποτέλεσμα την εκροή καταθέσεων από τις περιφερειακές προς τις μεγάλες τράπεζες.

«Παρά την ευρύτερη υγεία και σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη σε όλες εκτός από τις μεγαλύτερες τράπεζες», αναφέρει ο συνασπισμός.

«Η εμπιστοσύνη συνολικά στο τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα», τονίζει και προειδοποιεί ότι θα επιταχυνθεί η φυγή καταθέσεων εάν βάλει λουκέτο μια ακόμη τράπεζα.

Η επιστολή έχει σταλεί στην υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, στο Ομοσπονδιακό Τμήμα Ασφάλισης Καταθέσεων και τη Federal Reserve.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε προειδοποίηση πως οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με βραδυφλεγή τραπεζική κρίση προχώρησε ο Λάρι Φινκ, ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού της BlackRock των 8,6 τρισ. δολαρίων.

Πριν λίγες ημέρες σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους ο Λάρι Φινκ τόνισε πως η πτώχευση της SVB είναι ένα παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για τις δεκαετίες του εύκολου χρήματος».

Παράλληλα, εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν στις ΗΠΑ περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg, το αφεντικό της BlackRock υποστήριξε πως η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ήταν το πρώτο «ντόμινο που έπεσε» ενώ η SVB είναι ένα παράδειγμα του δεύτερου. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές, που η βασική τους στρατηγική εστιάζεται στη μόχλευση, είναι πιθανό να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση.

Σχετικές ειδήσεις

Διάσωση Credit Suisse: Θρίλερ για γερά νεύρα

Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα στηρίξει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Credit Suisse: Ώρα μηδέν για τη συμφωνία με τη UBS - Αγωνία για τον τραπεζικό κολοσσό