ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τραπεζικό σοκ δεν σταμάτησε τη FED - Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Το τραπεζικό σοκ δεν σταμάτησε τη FED - Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

FED: Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια. 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε νέα σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής αλλά με ηπιότερο ρυθμό, καθώς αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης διαμορφούμενα στο επίπεδο του 4,75% - 5%.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενή της συνεδρίαση η FED είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Και ενώ το προηγούμενο διάστημα οι αναλυτές αλλά και οι αξιωματούχοι της FED έκαναν λόγο για συνέχιση της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, η κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ άλλαξε τα δεδομένα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω.

Νωρίτερα, οι αγορές ομολόγων είχαν υποχωρήσει ελαφρώς με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες. Στην ευρωζώνη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφέροντας ότι διαφαίνονται πιέσεις στις τράπεζες, ωστόσο είναι πιθανόν αυτές να εξελιχθούν σε τραπεζική κρίση.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,24% από 4,19% χθες έναντι 2,32% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,92% από 2,09% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρω έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0794 δολ. από το επίπεδο των 1,0758 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0787 δολ.