ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι δόσεις των στεγαστικών δανείων θα μείνουν στα ύψη για αρκετό διάστημα

Γιατί οι δόσεις των στεγαστικών δανείων θα μείνουν στα ύψη για αρκετό διάστημα
INTIME

Οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων δείχνουν «αυτοσυγκράτηση» από την πλευρά της ΕΚΤ. Ωστόσο, δεν είναι παρήγορη εξέλιξη για τους δανειολήπτες. 

Πρόκειται για μετριοπαθέστερη εκτίμηση σε σχέση με την πρόβλεψη για άνοδο των επιτοκίων έως και το 4% στο τέλος του 2023, που κυριαρχούσε πριν από έναν περίπου μήνα, πριν δηλαδή την εκδήλωση της κρίσης στις αμερικανικές τράπεζες και την κατάρρευση της Credit Suisse.

Ηδη όμως οι επιπτώσεις είναι ορατές στην οικονομία και το ερώτημα είναι εάν θα παγιωθούν ως κυρίαρχη τάση τους προσεχείς μήνες.

Εκτός από την αποστροφή στον δανεισμό, έντονη είναι η ανησυχία για την αύξηση των κόκκινων δανείων, κυρίως από την πλευρά των νοικοκυριών.

Ο προβληματισμός κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις διοικήσεις των τραπεζών την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι υπάρχουν εισροές νέων κόκκινων δανείων, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο άμεσο μέλλον, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος που προκαλεί η επιμονή του πληθωρισμού.

Κοινός τόπος μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών ήταν ο προβληματισμός για την επιβάρυνση των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής ανόδου των επιτοκίων, που έχει εκτινάξει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων κατά μέσο όρο από 150 έως 200 ευρώ τον μήνα από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Παραδείγματα

Τα παραδείγματα για τις μηνιαίες αυξήσεις στις δόσεις μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι ενδεικτικά:

  • Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 χρόνια, πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 666 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 680 ευρώ.
  • Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ, διάρκειας 25 χρόνια, πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 1.183 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 1.212 ευρώ.
  • Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 60.000 ευρώ, διάρκειας 10 ετών, πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 639 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 647ευρώ.
  • Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, διάρκειας 15 ετών, πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 1.195 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 1.215 ευρώ.
  • Δανειολήπτης με επιχειρηματικό δάνειο 200.000 ευρώ διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 2.439 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 2.465 ευρώ.
  • Δανειολήπτης με επιχειρηματικό δάνειο 150.000 ευρώ διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια πλήρωνε πριν την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δόση 1.443 ευρώ. Πλέον μετά την αναπροσαρμογή του euribor θα πληρώσει δόση 1.465 ευρώ.