ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκρατικοποιήσεις: Το προεκλογικό κλίμα δημιουργεί συνθήκες επενδυτικής αβεβαιότητας

Αποκρατικοποιήσεις: Το προεκλογικό κλίμα δημιουργεί συνθήκες επενδυτικής αβεβαιότητας

Φρένο σε εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις μπαίνει λόγω των εκλογών, ενώ την ίδια στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ σπεύδει να προλάβει τις κάλπες σε διαγωνισμούς αξιοποίησης άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Ειδικότερα, δεδομένη θεωρείται η μετάθεση της ημερομηνίας της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Αν και έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία (29 Μαΐου), εν τούτοις η πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πέφτει μέσα στον ίδιο μήνα, οπότε και η τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα μεταφερθεί κατά πάσα πιθανότητα προς το φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2024 λήγει και η υφιστάμενη σύμβαση της παραχώρησης της Αττικής Οδού. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, λένε οι πληροφορίες, είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα μέχρι τότε και να αναδειχθεί ο νέος παραχωρησιούχος του αυτοκινητοδρόμου.

Για μετά τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης οδηγείται και το σχέδιο της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προεκλογικό κλίμα δημιουργεί συνθήκες επενδυτικής αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ και οι διεθνείς σύμβουλοι να μεταφέρουν αυτή την τάση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει τη διάθεση του 30% που κατέχει στο Χρηματιστήριο. Οπως αναφέρουν πηγές, το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ αποτιμάται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να έχει έρθει σε συμφωνία με του δύο άλλους μετόχους του «Ελευθέριος Βενιζέλος», τις εταιρείες AVIALLIANCE GmbH και την AVIALLIANCE Capital GmbH & Co. KGaA, που ελέγχονται από το μεγάλο καναδικό fund PSP. Οι δύο αυτές εταιρείες κατέχουν αθροιστικά το 40% και, όπως αναφέρουν πηγές, φέρεται να προτίθενται για την απόκτηση του 10% από το 30% του ΤΑΙΠΕΔ που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συμφωνία λέγεται ότι περιλαμβάνει κι ένα premium επί της τιμής.

Το υπόλοιπο 20% του πακέτου των μετοχών που πρόκειται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα διατεθεί στην ελεύθερη διασπορά. Δηλαδή όποιος επενδυτής ενδιαφέρεται μπορεί να αγοράσει μετοχές.

Και η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ στον επενδυτή μετατίθεται για μετά τις εκλογές. Πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης παρατείνει το καθεστώς ειδικής διαχείρισης μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2024.

Μετά τις κάλπες πάει και η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Εγνατίας Οδού. Για να προχωρήσει απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης για την αναπροσαρμογή των διοδίων αφενός αλλά και να αποσταλεί η σύμβαση στο ελεγκτικό συνέδριο.

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί τα επόμενα βήματα άλλων διαγωνισμών, όπως την υποβολή προσφορών για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Οι πληροφορίες θέλουν η ημερομηνία της υποβολής προσφορών να έχει οριστεί για τις 24 Απριλίου.

Πριν από τη διάλυση της Βουλής αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, για την κύρωση από την ολομέλεια της σύμβασης μεταβίβασης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον επενδυτή, ενώ πριν από τις εκλογές αναμένεται να αποσταλεί στο ελεγκτικό συνέδριο και η σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας Φίλιππος Β του λιμανιού της Καβάλας.