ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε χρόνια σκάνδαλο Folli Follie: Οι εκλογές καθυστερούν την δίκη των Κουτσολιούτσων

Πέντε χρόνια σκάνδαλο Folli Follie: Οι εκλογές καθυστερούν την δίκη των Κουτσολιούτσων

Στις 4 Μαΐου το σκάνδαλο της  Folli Follie κλείνει πέντε χρόνια από την αποκάλυψή του. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, κυκλοφορούν ελεύθεροι με τις ευλογίες της κυβέρνησης που δεν φρόντισε το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην Ελλάδα και ένα εκ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη, να εκδικαστεί ομαλά. Αντιθέτως, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενεργούν με τρόπο που δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, αλλά ευνοεί τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου, η οικογένεια Κουτσολιούτσου ζει πλουσιοπάροχα, προκαλώντας όλους όσους έχασαν τις αποταμιεύσεις τους λόγω της χρηματιστηριακής απάτης. Δεδομένου ότι η περιουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου παραμένει δεσμευμένη είναι άγνωστο το από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά που συντηρούν αυτόν τον προκλητικά πλούσιο τρόπο ζωής και όλες τις δραστηριότητες της Καίτης Κουτσολιούτσου και των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους γιατί είχε λήξει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης. Η δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των συνεργών της ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου του 2022, αλλά, μετά από συνεχείς διακοπές και ματαιώσεις, πήρε τελικά αναβολή για τις 19 Ιουνίου 2023.

Δεδομένου ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου, η ματαίωση της προγραμματισμένης δίκης θεωρείται δεδομένη.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση αναβολής του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήρθε σε συνέχεια της αποχής των δικηγόρων από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων, λόγω της τροποποίησης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (για τις δίκες με αντικείμενο εγκληματική οργάνωση).

Η επίμαχη διάταξη, με την οποία διαφωνούν κάθετα οι δικηγόροι και τη χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματική, προβλέπει να οδηγούνται στη φυλακή ακόμη και όσοι καταδικαστούν για πλημμελήματα, όπως οι κλοπές ή η ζημία περιουσίας, εφόσον διαπράττουν τα αδικήματα αυτά ως «συμμορία».

Οι δικηγόροι θεωρούν πως η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας – επί υπουργίας του οποίου έχουν περάσει όλες οι αμφιλεγόμενες διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα που έχουν καταστήσει την Ελλάδα διεθνώς δακτυλοδεικτούμενη – εμμένει στη διατήρησή της.

Αυτή η διελκυστίνδα (που συντηρείται με ευθύνη του κ. Τσιάρα) ευνοεί τους Κουτσολιούτσους , καθώς λόγω της σημαντικής καθυστέρησης της εκδίκασης της υπόθεσης της Folli Follie, δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις τής εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης. Και μπορεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, να υποστηρίζει πως δεν επίκειται παραγραφή των αδικημάτων, επειδή οι κατηγορίες αφορούν για όλους τους κατηγορουμένους πράξεις κατ’ εξακολούθηση, με χρόνο τελέσεως από το 2008 έως το 2018, ωστόσο έγκριτοι νομικοί έχουν διαφορετική άποψη.

Ήδη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, έχει μεταφερθεί από δικαστικούς ο κίνδυνος παραγραφής σοβαρών αδικημάτων από υποθέσεις που αφορούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η υπόθεση της Folli Follie. Ο υπουργός όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Την ίδια ώρα λοιπόν που η Καίτη Κουτσολιούτσου και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έχουν επανακάμψει στην κοσμική ζωή των Αθηνών σαν να μην έχει συμβεί ποτέ το σκάνδαλο που στιγμάτισε τη χώρα διεθνώς, η προαναφερόμενη δικαστική εμπλοκή καθυστερεί την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της Folli Follie.

Κατά το σχέδιο εξυγίανσης, θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε δύο νέες εταιρείες (OpsCo, AssetsCo) με έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου η Folli Follie να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών.

Οι ομολογιούχοι, οι οποίοι επένδυσαν στην εταιρεία περίπου 430 εκατ. ευρώ, περιμένουν από το 2018 να μετριάσουν όσο μπορούν τις απώλειες που υπέστησαν από το σκάνδαλο. Προσδοκούν δε την αποδέσμευση ακίνητης περιουσίας (αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ) και τραπεζικών λογαριασμών (ποσού περίπου 3 εκατ. ευρώ) που εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένα και τα οποία θα μπορούσαν να κλείσουν τρύπες όπως χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Folli Follie χρωστάει 7 εκατ. ευρώ στην εφορία, όταν τα δεσμευμένα περιουσιακά της στοιχεία και οι παγωμένες επιστροφές φόρου που έπρεπε να λάβει ξεπερνούν σημαντικά το ποσό αυτό. Και αντί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να μεσολαβήσει για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου με το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και την προώθηση του σχεδίου εξυγίανσης, παραμένει παθητικός παρατηρητής.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων το πλάνο εξυγίανσης δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, ενώ είναι ορατό και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Foll Follie δεν επηρεάζει μόνο τους ομολογιούχους της εταιρείας που επένδυσαν στο να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά επιδρά και στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας διεθνώς σου και ειδικά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η ήδη πληγωμένη διεθνώς εικόνα της Ελλάδος σε σχέση με το σεβασμό του κράτους δικαίου κινδυνεύει να πληγωθεί έτι περαιτέρω, λόγω της ατιμωρησίας των πρωταγωνιστών του σκανδάλου της Foll Follie. Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχεί την κυβέρνηση, και ειδικά τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος είναι ο εισηγητής των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα που έχουν καταστήσει στην Ελλάδα αρνητικό σημείο αναφοράς.