ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Περίπου 250.000 οφειλές μπορούν να επανενταχθούν σε ρύθμιση

ΕΦΚΑ: Περίπου 250.000 οφειλές μπορούν να επανενταχθούν σε ρύθμιση
INTIME

Περίπου 250.000 ρυθμισμένες οφειλές σε 120 ή 72 δόσεις στον ΕΦΚΑ, οι οποίες έπαψαν να εξυπηρετούνται μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023, μπορούν να επανενταχθούν σε ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης θα υποβάλει αίτηση όταν η σχετική πλατφόρμα ενεργοποιηθεί. 

Ηδη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εξέδωσε χθες εγκύκλιο με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η υποβολή του σχετικού αιτήματος για ρυθμίσεις που χάθηκαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου και αποτυπώθηκαν στη μηχανογραφική ροή του ΚΕΑΟ στις 16/2/2023 πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις παλαιότερες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης.

Μετά την αναβίωση της ρύθμισης, οι ανεξόφλητες δόσεις με τους αντίστοιχους τόκους μεταφέρονται σε ίσο αριθμό δόσεων στο τέλος της ρύθμισης. Στην πράξη, η ρύθμιση αναβιώνει με τους ίδιους όρους, τις προϋποθέσεις και όλα τα ευεργετήματα που προβλέπονται στις διατάξεις τής κάθε ρύθμισης για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων.

Σε περίπτωση που στο ενδιάμεσο έχουν δημιουργηθεί και νέες οφειλές, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση, θα πρέπει να ενταχθούν σε πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων έως 31/7/2023, η οποία θα πρέπει να τηρείται. Η υπαγωγή της νέας οφειλής σε πάγια ρύθμιση επιτρέπεται ακόμη και εάν ο οφειλέτης έχει απολέσει πάγια ρύθμιση στο παρελθόν, κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου που στην πράξη απαγορεύει την υπαγωγή οφειλών από ρύθμιση που χάθηκε σε νέα ρύθμιση.

Προσοχή: Εξαιρούνται από τη δυνατότητα αναβίωσης των ανωτέρω ευνοϊκών ρυθμίσεων οφειλές που μετά την απώλεια υπάχθηκαν σε ρύθμιση οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού. Εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που δυσκολεύονται να τηρήσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, μολονότι ως προς τις λοιπές ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους παραμένουν συνεπείς, έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως 72 μηνιαίων δόσεων.

Η πρόβλεψη αυτή αφορά οφειλές περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022. Επίσης, στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν έως τις 31/7/2023:

• Οφειλέτες που, εκτός από τις οφειλές 9/21-12/22, είχαν και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 1/11/2021.

• Οφειλέτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 σε έως 72 δόσεις.

• Οφειλέτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 72 δόσεων COVID και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές μπορούν να εντάξουν τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως 72 δόσεις του νέου νόμου.

• Οφειλέτες με πάγια ρύθμιση που περιλαμβάνει οφειλές περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022, και τηρείται την 1/2/2023, μπορούν να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα ρύθμιση έως 72 δόσεων.

Και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και μέχρι 31/7/2023, εφόσον υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης πρέπει παράλληλα να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση.

Επίσης, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών οφειλών αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης.

Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με το ισχύον επιτόκιο. Σημειώνεται βέβαια ότι από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ.