ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επισπεύδεται η διαδικασία παραγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Επισπεύδεται η διαδικασία παραγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ
INTIME

Την επίσπευση της διαδικασίας παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών μετά την παρέλευση 10 ετών επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, καθώς το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε σώρευση αιτήσεων, τις οποίες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν. 

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, και ο κ. Χατζηδάκης έδωσε εντολή να «τρέξει» άμεσα η εξέταση των αιτήσεων, εξήγγειλε επιμόρφωση των εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να χειριστούν αυτές τις υποθέσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν, κυρίως στην περιφέρεια, υπάλληλοι που δεν γνώριζαν τη διαδικασία, και ξεκαθάρισε ότι εφόσον το ΚΕΑΟ εγκρίνει την αίτηση, ο ΕΦΚΑ οφείλει να «τρέξει» τη διαδικασία.

Αναλυτικά και προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες δρομολογήθηκαν οι εξής παρεμβάσεις:

• Αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα η εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων σε όλες τις τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ και παράλληλα να επεκταθεί και στους προϊσταμένους των διευθύνσεων εσόδων.

• Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να σταλεί νέα οδηγία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποστέλλουν χωρίς καμία καθυστέρηση τα σχετικά αιτήματα παραγραφής στο ΚΕΑΟ. Το ΚΕΑΟ στη συνέχεια θα αποστέλλει τη δική του επιβεβαίωση στις τοπικές διευθύνσεις, η οποία και θα επιλύει αυτόματα κάθε αμφιβολία των υπαλλήλων ως προς την υπαγωγή των αιτήσεων στις διατάξεις του νόμου περί παραγραφής.

• Ζητήθηκε από τον υπουργό να διαβιβαστεί στην ανάδοχο εταιρεία αίτημα για επίσπευση παράδοσης του σχετικού λογισμικού, προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρούν ακόμη ταχύτερα.

Να σημειωθεί ότι με τον ν. 4997/2022 μειώθηκε ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει και να εισπράξει

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε εντολή να «τρέξει» άμεσα η εξέταση των αιτήσεων.

απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές σε 10 χρόνια, από 20 χρόνια που ήταν μέχρι πρότινος. Εάν η απαίτηση δεν βεβαιωθεί (αναζητηθεί) μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, παραγράφεται. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η ενιαία 20ετία για την παραγραφή των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ είναι υπερβολικός χρόνος και αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, με το ανώτατο δικαστήριο να θέτει τη δεκαετία ως εύλογο χρόνο παραγραφής. Μάλιστα στη συνέχεια, από 1ης Ιανουαρίου 2027, η παραγραφή γίνεται πενταετής, ώστε να είναι αντίστοιχη με αυτήν που ισχύει για τη φορολογική διοίκηση, συνεπώς και ο ΕΦΚΑ θα οφείλει να βεβαιώνει εντός πενταετίας.