ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Πάσχα με βενζίνη στα 2 ευρώ

Βενζίνη
Eurokinissi

Η αύξηση στο πετρέλαιο είναι πολύ πιθανό να φέρει αυξήσεις στη βενζίνη, με τους πρατηριούχους να φοβούνται ότι η αμόλυβδη θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο το Πάσχα

«Φωτιά» στη βενζίνη φαίνεται πως βάζει η ξαφνική απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο, με το πετρέλαιο να αυξάνεται πάνω από 5%, ξεπερνώντας μέσα στην ημέρα και τα 85 δολάρια το βαρέλι.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου, που έχει επικρίνει το καρτέλ για τις περικοπές, αφήνοντας αιχμές για ευθυγράμμιση με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το OPEN, η αύξηση στο πετρέλαιο είναι πολύ πιθανό να φέρει αυξήσεις στη βενζίνη, με τους πρατηριούχους να φοβούνται ότι η αμόλυβδη θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο το Πάσχα.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί, με την βενζίνη που αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες να είναι περίπου 1,9 ευρώ.

Μαζί με το ψαλίδι κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα η παγκόσμια ημερήσια διαθεσιμότητα μειώνεται κατά πάνω από 1,6 εκατ. βαρέλια, με την Ουάσινγκτον να χτυπά καμπανάκι για νέο άλμα του πληθωρισμού που θα οδηγήσει και σε νέα αύξηση επιτοκίων. Την ίδια ώρα η Μόσχα χαιρετίζει την απόφαση του ΟΠΕΚ.

«Ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως πρόκειται για μια άστοχη και απερίσκεπτη απόφαση. Αυτό που εκτιμούν οι αναλυτές είναι πως οι εντάσεις ανάμεσα στους Σαουδάραβες και την κυβέρνηση Μπάιντεν, με τις σχέσεις να είναι ήδη τεταμένες, θα επιδεινωθούν», αναφέρει αναλύτρια του Bloomberg.

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενέργειας να διατηρηθούν στο κατάλληλο επίπεδο οι παγκόσμιες τιμές για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα. Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε. Είτε είναι άλλες χώρες ικανοποιημένες είτε όχι, – αυτό είναι δικό τους θέμα».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του OPEN