ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τα ενοίκια αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων

Με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τα ενοίκια αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων
INTIME

Με διπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με τα ενοίκια «έτρεξαν» οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του δείκτη τιμών ακινήτων Spitogatos Property Index (SPI), η αύξηση των τιμών πώλησης διαμορφώθηκε στο 10% σε ετήσια βάση, ενώ εκείνη των ενοικίων σε 4,9%.

Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 2.070 ευρώ/τ.μ., ενώ το μέσο ζητούμενο ενοίκιο σε 8,6 ευρώ/τ.μ. Τα νότια προάστια είναι η ακριβότερη περιοχή της Αττικής και τα προάστια του Πειραιά η φθηνότερη.

Με διπλάσιο ρυθµό αύξησης σε σχέση µε τα ενοίκια «έτρεξαν» οι τιµές πώλησης κατοικιών στην Αττική κατά τη διάρκεια του πρώτου τριµήνου του 2023. Σύµφωνα µε την επεξεργασία των στοιχείων του δείκτη τιµών ακινήτων Spitogatos Property Index (SPI) της οµώνυµης πλατφόρµας αγγελιών, η αύξηση των τιµών πώλησης διαµορφώθηκε στο 10% σε ετήσια βάση, ενώ εκείνη των ενοικίων ήταν της τάξεως του 4,9%.

Πρόκειται για αριθµούς που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη «εξίσωση» την εξασφάλιση στέγης για την πλειονότητα των νοικοκυριών, χωρίς τουλάχιστον να γίνουν πολύ σοβαρές «εκπτώσεις» στην ποιότητα, στην ηλικία και την επιφάνεια του εκάστοτε ακινήτου. Μάλιστα, όπως φαίνεται στην περίπτωση των τιµών πώλησης, παρατηρείται επιτάχυνση του ρυθµού της ανόδου σε σχέση µε το τέταρτο τρίµηνο, όταν η µέση αύξηση είχε διαµορφωθεί στο 9,35%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το φετινό πρώτο τρίµηνο σχεδόν όλες οι επιµέρους γεωγραφικές ζώνες της Αττικής σηµείωσαν διψήφια αύξηση σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό τρίµηνο. Συγκεκριµένα, αύξηση κατά 13,2% σηµείωσαν τα νότια προάστια, όπου η µέση τιµή διαµορφώθηκε σε 3.368 ευρώ/τ.µ. από 2.976 ευρώ/τ.µ. πριν από 12 µήνες. Αύξηση κατά 13,1% σηµειώθηκε και στα προάστια του Πειραιά, που όµως παραµένουν η φθηνότερη περιοχή της Αττικής, µε τη µέση ζητούµενη τιµή να µην ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ/τ.µ. Αύξηση κατά 11,2% σηµειώθηκε και στα δυτικά προάστια (1.635 ευρώ/τ.µ.), ενώ στα βόρεια, η µέση ζητούµενη τιµή διαµορφώνεται πλέον σε 2.800 ευρώ/τ.µ., αυξηµένη κατά 10,3% σε ετήσια βάση.

Ανοδο κατά 4,9% κατά µέσον όρο σηµείωσαν κατά το πρώτο φετινό τρίµηνο και οι ζητούµενες τιµές ενοικίασης. Ωστόσο, ο ρυθµός της αύξησης επιβραδύνθηκε σηµαντικά, καθώς κατά το τέταρτο τρίµηνο του 2022, δηλαδή πριν από τρεις µήνες, οι ζητούµενες τιµές ενοικίασης είχαν αυξηθεί κατά 8,5% σε ετήσια βάση. Ακόµη κι έτσι βέβαια παραµένουν στο υψηλότερο σηµείο των τελευταίων δεκαετιών, έχοντας ανακάµψει πλήρως από τα χαµηλά του 2014-2015.

Για παράδειγµα, ακόµη και στις «φθηνές» περιοχές των δυτικών προαστίων ή των περιχώρων του Πειραιά (π.χ. Κερατσίνι, Καµίνια, ∆ραπετσώνα κτλ.), οι ζητούµενες τιµές διαµορφώνονται πλέον σε πολύ υψηλό επίπεδο της τάξεως των 7,46 ευρώ/τ.µ. και 7 ευρώ/τ.µ. αντίστοιχα. Εν ολίγοις, το µέσο ζητούµενο ενοίκιο για ένα διαµέρισµα 100 τ.µ. αγγίζει τα 750 ευρώ στις δυτικές συνοικίες της Αττικής και τα 700 ευρώ στα προάστια του Πειραιά. Στα δε βόρεια προάστια ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, ενώ στο κέντρο της Αθήνας το αντίστοιχο κόστος διαµορφώνεται σε 940 ευρώ.