ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι δικαιούνται 1000 σπίτια - Πώς θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ακίνητα
Eurokinssi

Χίλια σπίτια σε 57 δήμους είναι προς διάθεση στους δικαιούχους μέσω του προγράμματος «Κάλυψη» που αναμένεται να ξεκινήσει τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου

Ξεκινά το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη στέγαση ευάλωτων νέων, από 25 έως 39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, 1000 σπίτια σε 57 δήμους είναι προς διάθεση στους δικαιούχους μέσω του προγράμματος «Κάλυψη» που αναμένεται να ξεκινήσει τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου, ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας.

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Τα κριτήρια για τα σπίτια και οι δικαιούχοι

Πρόκειται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τα σπίτια του προγράμματος Εστία, στα οποία φιλοξενούνταν μετανάστες που οδηγήθηκαν σε άλλες δομές. Στα συγκεκριμένα σπίτια θα μπορούν πλέον να διαμένουν δωρεάν νέοι ή ζευγάρια 25 έως 39 ετών.

Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

  • Νέοι ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  • Οι συγκεκριμένοι δήμοι θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
  • Πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων και νοικοκυριά υπό έξωση έχουν προτεραιότητα.
  • Όλοι οι υποψήφιοι μοριοδοτούνται ανάλογα με τις προϋποθέσεις που καλύπτουν και μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας για την απόκτηση των 1000 σπιτιών.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών θα εισπράττουν από το κράτος για τα επόμενα τρία χρόνια ίδιο μίσθωμα με αυτό που λάμβαναν στο πρόγραμμα Εστία. Μετά την τριετία δικαιούνται και ένα ποσό έως 500 ευρώ για μικροεπισκευές, κ.λπ.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Κάλυψη» που θα γίνουν επιλέξιμοι, δικαιούνται έως και 1.000 ευρώ για έξοδα μετακόμισης.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ