ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι ακρίβειας στα αυγά - Ανατιμήσεις και στις βαφές ενόψει Πάσχα

Ράλι ακρίβειας στα αυγά - Ανατιμήσεις και στις βαφές ενόψει Πάσχα

Πάσχα: Η ακρίβεια έχει αγγίξει και τα αυγά, ένα τρόφιμο το οποίο είναι σε μεγάλη ζήτηση αυτό το διάστημα ενόψει του μεγαλύτερου εθίμου που αναβιώνει την Μεγάλη Πέμπτη.

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στα αυγά λίγο πριν τις ημέρες του Πάσχα, φτάνοντας σε επίπεδα που οι καταναλωτές δεν θα μπορούσαν ούτε να φανταστούν μέχρι πριν λίγο καιρό.

Δυστυχώς, η ακρίβεια έχει αγγίξει και τα αυγά, ένα τρόφιμο το οποίο είναι σε μεγάλη ζήτηση αυτό το διάστημα ενόψει του Πάσχα και του μεγαλύτερου εθίμου που αναβιώνει την Μεγάλη Πέμπτη.

Ακόμα και στις πιο φθηνές περιπτώσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, αν κάποιος θελήσει να δώσει όσο λιγότερα χρήματα γίνεται μόνο και μόνο για να έχει στο Πασχαλινό τραπέζι μερικά κόκκινα αυγά, τότε δεν πρόκειται να τα βρει, τα μικρά, κάτω από 20 σεντ το τεμάχιο, ενώ τα μεγάλα κάτω από 29 σεντ το τεμάχιο.

Συγκεκριμένα οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

– 53 – 63gr: 0,20€/ τεμάχιο

– 63 – 73gr: 0,29€/ τεμάχιο

Στα βιολογικά αυγά οι τιμές είναι ακόμα και τέσσερις φορές επάνω, αφού στα μικρότερα μεγέθη διαμορφώνονται στα 60 με 85 σεντ το τεμάχιο.

Αυτό μεταφράζεται σε 2,40 με 3,40 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια που θέλει να αγοράσει τα αυγά ίσα ίσα για το «Χριστός Ανέστη».

Τα βαμμένα αυγά από την άλλη εμφανίζονται ακόμα πιο ακριβά, από 65 έως 83 σεντ το τεμάχιο.

Συγκεκριμένα:

– Αυγά 63 – 73gr: 0,29€/ τεμάχιο

– Αυγά βαμμένα: 0,65€ – 0,83€/ τεμάχιο

– Τετράδα (άβαφη): 1.16€

Όπως αναφέρει το Mega, στο ίδιο κατάστημα, πέρυσι 6 κόκκινα αυγά κόστιζαν 2,45 ευρώ αρχική τιμή και 2,15 ευρώ με την έκπτωση και φέτος κάνουν 3,40 ευρώ με άυξηση από 0,95 έως 1,25 ευρώ.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι εάν κάποιος επιλέξει να βάψει τα αυγά στο σπίτι και να βιώσει το παραδοσιακό έθιμο της Μεγάλης Εβδομάδας, τότε θα πρέπει να προσέξει τις τιμές και στις βαφές, παρόλο που σε κάθε περίπτωση το κοστολόγιο θα είναι μικρότερο σε σχέση με το να προμηθευθεί έτοιμα βαμμένα αυγά από την αγορά.

– 2022: 0,64€

– 2023: 0,88€

Από ό,τι φαίνεται πλέον οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς και στα αυγά εκτός από την ποιότητα και τις τιμές τους και στις βαφές που θα χρησιμοποιήσουν.