ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Επιλύεται το πρόβλημα με το προσωπικό του προγράμματος

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Επιλύεται το πρόβλημα με το προσωπικό του προγράμματος
INTIME

Μετά την τροπολογία με την οποία επήλθε η μονιμοποίηση του συνόλου των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που είχαν περιληφθεί στους αντίστοιχους οριστικούς πίνακες διοριστέων στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ 4Κ/2020 που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή έρχεται να διευθετηθεί και η εκκρεμότητα που αφορούσε ένα άλλο μεγάλο μέρος των εργαζομένων τους προγράμματος.  

Με την εν λόγω διάταξη τροποποιείται το άρθρο 77 του ν. 5027/2023, ώστε στο προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο θα συνεχίσει να απασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθότι δεν συμπεριλαμβάνεται στους οριστικούς πίνακες διοριστέων της υπό στοιχεία 4Κ/2020 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ (τ. ΑΣΕΠ 15) να ενταχθεί και προσωπικό το οποίο απασχολείται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που είχαν συμβληθεί με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. για την παροχή των υπηρεσιών του προγράμματος αλλά δεν ανήκουν σε ΟΤΑ.

Σκοπός και σε αυτή την περίπτωση είναι η ενίσχυση της παροχής των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και η αξιοποίηση της πολύχρονης εμπειρίας των συμβασιούχων. Περαιτέρω, με την αξιολογούμενη ρύθμιση τα νομικά πρόσωπα που υλοποιούν το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας κατ’ άρθρο 12 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α’ 206) και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά τη χρηματοδότησή τους από τους δήμους για το πρόγραμμα αυτό.

Τα ανωτέρω ποσά χρηματοδοτήσεων είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, παρακράτηση ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και οφειλές του φορέα προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.