ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζική η έξοδος του Πάσχα

Μαζική η έξοδος του Πάσχα
INTIME

Ρεκόρ προβλέπεται για την τουριστική κίνηση κατά το Πάσχα, ξεπερνώντας ακόµη και τα προ πανδηµίας επίπεδα. 

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία που θα είναι ανοιχτά από τη Μεγάλη Εβδοµάδα κινείται άνω του 90% και σε περιπτώσεις ακόµη και πλησίον του 100%, ανάλογα µε τον προορισµό.

Παράλληλα, η ακτοπλοϊκή κίνηση µε βάση τις µέχρι στιγµής πωλήσεις εισιτηρίων δείχνει κατακόρυφη αύξηση σε σχέση µε το 2020 και πληρότητα πάνω από το 90% στα δροµολογηµένα καράβια. Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι η µεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή, Attica Group, έχει δροµολογήσει φέτος ένα επιπλέον πλοίο, δυναµικότητας 1.700 επιβατών, προκειµένου να καλύψει τη ζήτηση για µεταφορές προς νησιωτικούς προορισµούς.

Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισµού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), o αριθµός των πτήσεων στην Ελλάδα τον Απρίλιο αναµένεται αυξηµένος κατά 10%-15% συγκριτικά µε πέρυσι, περίοδος κατά την οποία είχε ήδη ξεπεραστεί ο αριθµός των πτήσεων του αντίστοιχου µήνα του 2019, τελευταίου πριν από την πανδηµία.

Στη φετινή αυξηµένη αεροπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά το επόµενο δεκαήµερο συµβάλλει σηµαντικά και η σύµπτωση του καθολικού µε το ορθόδοξο Πάσχα. Ειδικότερα, το καθολικό Πάσχα προηγείται ακριβώς µιας εβδοµάδας του ορθόδοξου, δηµιουργώντας συνθήκες αυξηµένης επιβατικής κίνησης τόσο από ε παν α πα τ ρ ι ζ ό µε νους για διακοπές στη χώρα τους Ελληνες και βέβαια ξένους ταξιδιώτες, όσο και από Ελληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τις διακοπές της περιόδου, διευκρινίζουν πηγές της αεροπορικής βιοµηχανίας. Ο αριθµός των προ γ ρα µ µατ ι σ µένων πτήσεων στον ∆ιεθνή Αερολιµένα Αθηνών είναι αυξηµένος, ενώ στα 14 περιφερειακά αεροδρόµια από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και τη ∆ευτέρα του Πάσχα αναµένονται περίπου 1.190 αφίξεις αεροσκαφών. Παραµένει ωστόσο προς διευκρίνιση το εύρος της πληρότητας των δροµολογηµένων αεροσκαφών, σηµειώνουν οι ίδιες πηγές. Κύκλοι της Aegean µιλούν για ισχυρή δυναµική που έγινε ορατή ήδη κατά το πρώτο τρίµηνο και η οποία στηρίζεται τώρα τόσο από τον συγχρονισµό του καθολικού µε το ορθόδοξο Πάσχα όσο και από την ευρύτερη διάθεση των πολιτών να ταξιδέψουν.

Eπιπλέον, η ακτοπλοϊκή σεζόν ξεκινάει τώρα τόσο µε τις εποχικές δροµολογήσεις όσο και µε έκτακτες, προκειµένου να καλυφθεί η ζήτηση για µεταφορά επιβατών αλλά και φορτηγών που εφοδιάζουν τα νησιά.

Σύµφωνα µε την Attica Group, η κίνηση προς τις Κυκλάδες, που κλιµακώνεται µε αναχωρήσεις από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και τη Μεγάλη Παρασκευή, δείχνει πληρότητα κοντά στο 100%, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιµες καµπίνες για τους πιο µακρινούς προορισµούς όπως το Βόρειο Αιγαίο και τα δροµολόγια προς τη Ρόδο. Η πληρότητα απλών θέσεων γι’ αυτούς τους πιο µακρινούς προορισµούς είχε ήδη φτάσει από προχθές στο 80%-90%. Σηµειώνεται πως φέτος τα πλοία ταξιδεύουν πλέον ελεύθερα από πρωτόκολλα περιορισµού του αριθµού των επιβατών που δύνανται να µεταφέρουν, τα οποία είχαν επιβληθεί κατά το µεγαλύτερο διάστηµα της προηγούµενης τριετίας.