ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις εκλογές η ενεργοποίηση του συστήματος μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων

Μετά τις εκλογές η ενεργοποίηση του συστήματος μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων
Eurokinssi

Για την περίοδο μετά τις εκλογές και προς το τέλος του έτους προσδιορίζεται χρονικά η ενεργοποίηση του συστήματος μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων, μέσω του οποίου θα γίνονται εφεξής οι αυτόματες αναπροσαρμογές των τιμών ζώνης, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς. Από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές που «παράγει» είναι αξιόπιστες και μη αμφισβητήσιμες.

Σε πρώτη φάση το σύστημα συλλέγει στοιχεία από διάφορες τράπεζες δεδομένων τα οποία αξιολογεί με στόχο να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την εκτίμηση της τιμής ζώνης σε κάποια περιοχή.

Σταδιακά εντάσσονται νέα δεδομένα στο σύστημα μαζικών εκτιμήσεων προκειμένου να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση της τιμής ζώνης. Απώτερος στόχος είναι να γίνονται αυτόματες αναπροσαρμογές, σε περιπτώσεις όπου παρατηρούνται έντονες αυξομειώσεις των τιμών πώλησης.

Πάντως το 44% των Δήμων αιτήθηκε τη μείωση των τιμών ζώνης, καθώς θεωρεί ότι η τελευταία αναπροσαρμογή που έγινε πριν από έναν χρόνο, περιλάμβανε υπερβολικές αυξήσεις.

Δεν λείπουν μάλιστα και περιπτώσεις Δήμων που ζητούν την επιστροφή των τιμών ζώνης στο ύψος που βρίσκονταν το 2018.

Στην Αττική μόνο, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων που ξεκίνησε τον σχετικό «χορό», αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί επίσης από τους Δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου-Ταύρου. Μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αθηναίων έχει αιτηθεί τη μείωση των αυξήσεων που έχουν γίνει κατά 50% σε 30 ζώνες της αρμοδιότητάς του. Στο Μαρούσι ζητείται η γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας, ώστε αυτές να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2018.

Ο Δήμος Γλυφάδας ζητεί την άμεση και σημαντική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο της πόλης, με δεδομένο ότι έχουν γίνει αυξήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 80%. Αντίστοιχα στα Βριλήσσια, με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο ζητεί την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2021, μετά τις αυξήσεις από 18,18% έως και 53,57% που μεσολάβησαν.

Οι Δήμοι έχουν υποβάλει αναλυτικές γνώμες, όπου περιλαμβάνονται και πραγματικές τιμές της αγοράς. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διορθώσεις στις τιμές δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το επερχόμενο καλοκαίρι.