ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών
Pixabay

Στη γραµµή εκκίνησης για την «κούρσα» των επιδοτήσεων του προγράµµατος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» βρίσκονται ήδη 1.800 νοικοκυριά εν αναµονή της έναρξής του από µέρα σε µέρα. 

Στη γραµµή εκκίνησης για την «κούρσα» των επιδοτήσεων του προγράµµατος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» βρίσκονται ήδη 1.800 νοικοκυριά εν αναµονή της έναρξής του από µέρα σε µέρα. Ο αριθµός προκύπτει από τις αιτήσεις προς τον ∆Ε∆∆ΗΕ για σύνδεση µε το δίκτυο, που αποτελεί προαπαιτούµενο για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραµµα όταν ανοίξει η σχετική πλατφόρµα. Τα νοικοκυριά σπεύδουν να προλάβουν, αφού ο οδηγός του προγράµµατος, που προδηµοσιεύτηκε τον Μάρτιο, προβλέπει ένταξη µε κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα.

Τα συναρµόδια υπουργεία µάλιστα, λόγω του ενισχυµένου ενδιαφέροντος που διαφαίνεται, φέρεται να προχωρούν σε αύξηση των σχετικών κονδυλίων, από τα 200 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον στα 230 εκατ. προκειµένου να επιδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι. Στην περίπτωση που η αύξηση «κλειδώσει» σε αυτό το ποσό, τότε ο αριθµός των επιδοτούµενων νοικοκυριών και αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στέγης θα αυξηθεί από τις 30.000 στις 33.000-35.000 ευρώ και η συνολική ισχύς που θα εισφέρουν τα επιδοτούµενα φωτοβολταϊκά στο σύστηµα θα αυξηθεί από τα 150 MW στα 170 MW.

Σύµφωνα µε ανεπίσηµα στοιχεία, από το άνοιγµα της απλοποιηµένης πλατφόρµας του ∆Ε∆∆ΗΕ στις αρχές Απριλίου µέχρι και την περασµένη εβδοµάδα είχαν υποβληθεί περίπου 3.900 αιτήσεις για σύνδεση µε το δίκτυο, στην πλειονότητά τους από ιδιώτες, καθώς οι αιτήσεις από εµπορικές επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν τις 500 και από αγρότες τις 80.

Εξ αυτών, 1.800 αιτήσεις αφορούν συστήµατα σε κατοικίες που συνδυάζονται µε µπαταρία και θεωρείται βέβαιο από τους αρµοδίους ότι πρόκειται για νοικοκυριά που ενδιαφέρονταινα ενταχθούν στο επιδοτούµενο πρόγραµµα. Αυτό διότι, πριν από την ανακοίνωση του οδηγού του προγράµµατος που καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση µπαταρίας για την επιδότηση του φωτοβολταϊκού, δεν είχε υποβληθεί κανένα αίτηµα για οικιακό φωτοβολταϊκό µε µπαταρία.

Υπενθυµίζεται ότι η επιδότηση φτάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Στην περίπτωση της µπαταρίας, η επιδότηση ξεκινάει από 90% και φτάνει το 100%. Η συνολική επιδότηση του συστήµατος φωτοβολταϊκού µε µπαταρία µπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.