ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή φόρου: Πώς θα γίνεται - Οι επιλογές για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Επιστροφή φόρου: Πώς θα γίνεται - Οι επιλογές για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος
Pixabay

Επιστροφή φόρου: Κάθε εβδομάδα θα επιστρέφει η εφορία φόρο εισοδήματος από φέτος 

Κεντρικά και όχι ανά εφορία θα γίνεται από φέτος η εκκαθάριση των επιστροφών φόρου, ενώ οι συμψηφισμοί με τυχόν οφειλές θα είναι ταχύτατοι και οι εκταμιεύσεις ποσών άμεσες.

Σύμφωνα με το MEGA, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχει μπλοκαριστεί η φορολογική τους ενημερότητα, θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσης.

Εάν έχουν οφειλή, θα χρειαστεί να περιμένουν, το πολύ ένα μήνα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Από το τέλος Απριλίου, η ΑΑΔΕ καθιερώνει κεντρικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών, δύο φορές τον μήνα.

Παράλληλα θα συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου, ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει τον φόρο, να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

Οι 4 επιλογές για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Σε οκτώ μηνιαίες ισόποσες δόσεις πραγματοποιείται η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022.

Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 31 Ιουλίου 2023 και η κάθε μία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Όσοι πληρώσουν όλο το ποσό, εφάπαξ, μέχρι 31/7/2023 θα λάβουν έκπτωση επί του ποσού πληρωμής 3%.

Σε ότι αφορά τις 8 δόσεις, η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 31/7 ενώ η τελευταία, 8η, δόση πρέπει να καταβληθεί έως 29/2/2024.

Επίσης, μπορεί να γίνει πάγια ρύθμιση είτε σε 12 δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6% ή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα στις Τράπεζες.