ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο δύσκολη η διάσωση τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων στην ΕΕ

Πιο δύσκολη η διάσωση τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων στην ΕΕ
AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη νέα πρόταση για τη ρύθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, η οποία καθιστά πιο δύσκολη τη διάσωση τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων. 

Η πρόταση αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες έχουν αρκετά «μαξιλάρια», συγκεκριμένα χρέος, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας σε περιόδους κρίσης, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα λεγόμενα «bail out».te

«Η σημερινή πρόταση θα επιτρέψει στις αρχές να οργανώσουν μια συντεταγμένη έξοδο από την αγορά για πτωχευμένη τράπεζα οποιουδήποτε μεγέθους και επιχειρηματικού μοντέλου, με ένα μεγάλο εύρος εργαλείων» τονίζει σε ανακοίνωση η Κομισιόν.

Με βάση τους υφιστάμενους κανόνες, η πτώχευση μιας μεγάλης τράπεζας αντιμετωπίζεται από τον Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης, αλλά για τις μικρότερες τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές πολιτικές σε κάθε κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης και της στήριξης τους με χρήματα των φορολογουμένων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόταση φαίνεται να καθιστά πιο εύκολη την εκκαθάριση των μικρότερων τραπεζών με «bail-in» και γενικότερα πιο δύσκολη τη στήριξή τους με κρατικά χρήματα.

Ειδικότερα, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. προτείνει τη χρήση πόρων από τα εθνικά συστήματα προστασίας των καταθέσεων για τις μικρότερες τράπεζες που δεν έχουν επαρκή «μαξιλάρια». Στόχος είναι να περιοριστούν τυχόν «χτυπήματα» σε φορολογούμενους ή καταθέτες.

«Η πρότασή μας είναι να επιτρέψουμε σε αυτά τα σχήματα να συμβάλλουν στην απαιτούμενη χρηματοδότηση για τη μεταφορά όλων των καταθέσεων – ασφαλισμένων και ανασφάλιστων – από μια προβληματική τράπεζα σε μια υγιή τράπεζα» δήλωσε σε συνέντευξή τύπου ο Βλάντις Ντομπρόβσκις. «Αυτός ο “μηχανισμός γέφυρα” μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος για την αντιμετώπιση μιας τραπεζικής κρίσης και την προστασία των καταθετών, αντί να τους πληρώνουμε αφότου έχει πτωχεύσει μια τράπεζα» πρόσθεσε.

Η Κομισιόν διατηρεί αμετάβλητη την πανευρωπαϊκή προστασία των καταθέσεων ως 100.000 ευρώ.