ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο Folli Follie: Νέο δικαστικό χαστούκι από το ΣτΕ για την οικογένεια Κουτσολιούτσου

Σκάνδαλο Folli Follie: Νέο δικαστικό χαστούκι από το ΣτΕ για την οικογένεια Κουτσολιούτσου
O ιδρυτής της επιχείρησης Δημήτρης Κουτσολιούτσος
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Νέο δικαστικό χαστούκι για την οικογένεια Κουτσολιούτσου για το σκάνδαλο της  Folli Follie, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας  απέρριψε την προσφυγή τους και με 11 αποφάσεις επικύρωσε τα πρόστιμα συνολικού ύψους 3,3 εκατ. ευρώ που είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της αγοράς στους Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου αλλά και σε πέντε άκομα άτομα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου του 2018 κατά την οποία εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2017.

Μάλιστα στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο η Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο 40.000 ευρώ λόγω μη συμμόρφωσής τους «προς την υποχρέωση για παροχή εγγράφων στοιχείων και πληροφοριών», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παρακώλυση του εποπτικού έργου της.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Β’ τμήματος απέρριψαν ως απαράδεκτες τις αιτήσεις αναιρέσεως, κρίνοντας ότι οι εφετειακές αποφάσεις που επικύρωναν τα πρόστιμα δεν έχουν εσφαλμένη ερμηνεία νομοθετικής διάταξης και ειδικά της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και έχουν τη νόμιμη αιτιολογία που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλει στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Folli Follie, επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 1.240.000 ευρώ (1.200.000 συν 40.000 ευρώ), στην Αικατερίνη (Καίτη) Κουτσολιούτσου, πρώην αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, 100.000 ευρώ, στον Γεώργιο (Τζώρτζη) Κουτσολιούτσο, διευθυντικό στέλεχος, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, 1.240.000 ευρώ (1.200.000 συν 40.000 ευρώ), στην Ειρήνη Νιώτη, διευθυντικό στέλεχος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων, 70.000 ευρώ, στον Φραγκίσκο Γρατσώνη, οικονομικό διευθυντή, 200.000 ευρώ, στον Γεώργιο Αλαβάνο, διευθυντή λογιστηρίου, 80.000 ευρώ, στον Εμμανουήλ Ζαχαρίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, 70.000 ευρώ, και, τέλος, στον Ζαχαρία Μαντζαβίνο, πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας και πρόσωπο επιφορτισμένο με τις αυξημένες υποχρεώσεις του Νόμου 4449/2017 περί υποχρεωτικού ελέγχου των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, 300.000 ευρώ.

Στις 19 Ιουνίου θα ξεκινήσει η εξ αναβολής η ποινική δίκη για την υπόθεση της Folli Follie . Η δίκη αρχικά είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022 και ενώ βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας η έδρα αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τον ερχόμενο Ιούνιο, αποδίδοντας ευθύνες για το «φιάσκο» στους δικηγόρους οι οποίοι πραγματοποιούσαν (και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πραγματοποιούν) στοχευμένη αποχή από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό.

Τότε, οι δικαστές είχαν μάλιστα προειδοποιήσει για παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, θέτοντας προ των ευθυνών τους τον Δικηγορικό Σύλλογο επειδή δεν χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους της συγκεκριμένης υπόθεσης να παρίστανται στο δικαστήριο, αλλά και την Πολιτεία, η οποία δεν μερίμνησε, όπως ανέφεραν, ώστε η επίμαχη διάταξη για την εγκληματική οργάνωση είτε να ανακληθεί είτε να τροποποιηθεί.

Λόγω αδυναμίας συνέχισης της δίκης, οι δικαστές ανέβαλαν την εκδίκαση της υπόθεσης για τον Ιούνιο και αναμένεται με ενδιαφέρον το αν θα συμμετέχουν οι δικηγόροι ή όχι. Πάντως ο πρόεδρος του ΔΣΑ φέρεται αυτή τη φορά διατεθειμένος να δώσει την σχετική άδεια στους δικηγόρους που συμμετέχουν στη δίκη αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ζήτημα παραγραφής αδικημάτων.