ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στενεύει ο κλοιός της εφορίας για τα σκάφη αναψυχής – Οδηγίες Πιτσιλή

Στενεύει ο κλοιός της εφορίας για τα σκάφη αναψυχής – Οδηγίες Πιτσιλή

Σαφείς εντολές για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής έδωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ξεκαθαρίζει πως σύμφωνα με το νόμο ένα επαγγελματικό πλοίο αναψυχής όταν δεν εκπληρώνει την υποχρέωση συμπλήρωσης ελαχίστου αριθμού ημερών ναύλωσης, οφείλει και αποδίδει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το ΦΠΑ εισαγωγής ή το ΦΠΑ απόκτησής του ως καινούριου από άλλο κράτος μέλος, καθώς και τις αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις των καυσίμων, λιπαντικών και λοιπών αγαθών για τα οποία έτυχε απαλλαγής.

Για τον σκοπό της διασφάλισης της βεβαίωσης και είσπραξης των οφειλών και εκδίδεται κατά του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΠΕΝ) πράξη στην οποία προσδιορίζεται η ημερομηνία παύσης ισχύος της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Η εν λόγω πράξη κοινοποιείται στις αρμόδιες τελωνειακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη βεβαίωση και είσπραξη των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Ως χρόνος βεβαίωσης, θεωρείται ο χρόνος έκδοσης της πράξης από το αρμόδιο όργανο υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε περίπτωση που η εν λόγω πράξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν κοινοποιηθεί στην αρμόδια για τη βεβαίωση και είσπραξη των οφειλόμενων επιβαρύνσεων τελωνειακή υπηρεσία, η υπηρεσία στην οποία εκ παραδρομής έχει κοινοποιηθεί οφείλει να αποστείλει την πράξη του ΥΠΕΝ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εντός 24 ωρών από την ημερομηνία λήψης της, στο αρμόδιο τελωνείο.

Επιπλέον, η εγκύκλιος Πιτσιλή ξεκαθαρίζει πως στην περίπτωση παύσης της επαγγελματικής δραστηριότητας πλοίου αναψυχής, η φορολογητέα αξία για την καταβολή του ΦΠΑ διαμορφώνεται με βάση την αρχική τιμή πώλησης στον πρώτο αγοραστή, κατόπιν της ολοκλήρωσης της ναυπήγησης ή της κατασκευής του, μειούμενη λόγω παλαιότητας βάσει κλίμακας ανά έτος (μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους 20%, δεύτερου έτους 25% κ.λ.π.).