ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, το προσωπικό του ΕΦΚΑ από ΟΤΕ και τράπεζες και ο αγαπημένος υπουργός

Τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, το προσωπικό του ΕΦΚΑ από ΟΤΕ και τράπεζες και ο αγαπημένος υπουργός

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Η Πολιτική Προστασία πρόκειται να προμηθευτεί 36 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη αμφίβιου τύπου (turboprop). Για τον σκοπό αυτό, η μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει σε προκαταρκτική διαβούλευση μέχρι τα μέσα Μαΐου το τεύχος τεχνικών προδιαγραφών των 36 αμφίβιων μονοκινητήριων αεροσκαφών, που είναι σε θέση να συνδράμουν σε επιχειρήσεις άμεσης κατάσβεσης, αλλά και εναερίου επιτήρησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης για την προμήθεια των 36 αεροσκαφών είναι 145 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται ότι τα αεροσκάφη θα πρέπει να παραδοθούν εντός έξι ετών από την υπογραφή της σύμβασης. Μεταξύ άλλων, στις υποχρεώσεις του αναδόχου θα περιλαμβάνονται η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών τουλάχιστον 15 έτη από την ημερομηνία παράδοσης και η παροχή εν-συνεχεία υποστήριξης με μοντέλο Power By Hour (PBH) και «Λογιστική» διαθεσιμότητα αεροσκαφών (80% τη χειμερινή περίοδο και 100% τη θερινή περίοδο).

«Δανεικοί» εργαζόμενοι

Μπορεί να μην είναι γνωστό αλλά ο ΟΤΕ, οι τράπεζες και η Εθνική Ασφαλιστική έχουν διαθέσει προσωπικό τους στον ΕΦΚΑ. Και τόσο κρίσιμη είναι η εργασία αυτού του προσωπικού που η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ ζήτησε να παραταθεί η παραμονή των εν λόγω εργαζομένων τουλάχιστον έως το τέλος τους έτους. Η εισήγηση αυτή έγινε δεκτή και το προσωπικό ΟΤΕ, τραπεζών και Εθνικής Ασφαλιστικής θα παραμείνει στον ασφαλιστικό φορά έως τις 31/12/2023. Μια διευκρίνηση. Όσον αφορά στους αποσπασμένους από τον ΟΤΕ στον ΕΦΚΑ η μισθοδοσία τους βαρύνει τον ΟΤΕ και ο ΕΦΚΑ αποδίδει στην εταιρεία το ύψος της δαπάνης μισθοδοσίας τους. Όσον αφορά στους λοιπούς αποσπασμένους ή με διάθεση στον ΕΦΚΑ υπαλλήλους, βαρύνουν τις τράπεζες και την Εθνική Ασφαλιστική. Το ερώτημα είναι εύλογο. Εφόσον ο ΕΦΚΑ έχει ανάγκη προσωπικό με τέτοιες δεξιότητες και εμπειρία , γιατί δεν προχωρεί σε σχετικές προσλήψεις και στηρίζεται σε προσωρινές και εμβαλωματικές λύσεις;

Ο αγαπημένος υπουργός

Με μεγάλη συμπάθεια αντιμετωπίζουν οι μικροί κυρίως παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Γιατί; Ο κ. Σκρέκας νομοθέτησε τη δυνατότητα να «παγώσουν» για δύο χρόνια οι συμβάσεις βάσει των οποίων πωλούν με εγγυημένες τιμές ρεύμα και τους επέτρεψε να πωλούν στις υψηλότερες τιμές αγοράς. Υπενθυμίζεται πως λόγω της ενεργειακής κρίσης η χονδρική τιμή της αγοράς ρεύματος ξεπέρασε τις εγγυημένες τιμές που είχαν εξασφαλίσει. Οι παραγωγοί ΑΠΕ πίεσαν για υψηλότερες τιμές και τους δόθηκε το δώρο της διετίας. Μετά τη διετία θα επανέλθουν στο καθεστώς των εγγυημένων τιμών. Ωστόσο, καθώς οι τιμές αγοράς θα είναι για την επόμενη διετία πάνω από εκείνες που είχαν κλειδώσει αρχικά οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ με τις μακροχρόνιες συμβάσεις, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν έως και το 2025 πρόσθετα.

Το υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μεταβιβάσθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο το παλαιό υδροθεραπευτήριο «Άγιοι Ανάργυροι» στα Λουτρά Αιδηψού. Το ακίνητο, πρώην κυριότητας του ΕΟΤ, παραχωρείται δωρεάν στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το παλαιό υδροθεραπευτήριο μετατρέπεται σε μουσείο. Σκοπός είναι αφενός η διάσωση και η ανάδειξή του ως μνημείου, και αφετέρου η χρήση του ως μουσείου της Βορείου Ευβοίας, όπου θα εκτίθενται ευρήματα της ευρύτερης περιοχής. Σύντομα το έργο αποκατάστασης του μνημείου και χρήσης του ως μουσείου θα είναι ώριμο για ένταξη από τους αρμόδιους φορείς σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να λειτουργήσει ως μουσείο, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών των Λουτρών Αιδηψού και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.